Србија

Вучић: Забринут сам, умре нам 104 човјека дневно

„Један владика је рекао – шта год урадиш, бићеш крив!“, рекао је предсједник Александар Вучић након сједнице редовног годишњег засједања Светог архијерејског сабора СПЦ.

Предсједник Србије изјавио је након сједнице Сабора Српске православне цркве да је лично релаксиран, упркос великој бризи о Косову и Метохији.

„Говорио сам искрено о ономе што тишти наш народ, одговарао на питања… Говорили смо о односима Србије и Српске о прошлости, садашњости, али прије свега будућности, о добрим односима, јединственом буквару на ћирилици на којем се ради“, рекао је Вучић.

Предсједник је нагласио и да је забринут због ниског наталитета.

„Ми само у Србији изгубимо (не рачунам дијаспору) 104 човјека дневно. Толико више умре него што се роди. Сложили смо да су то ствари на којима морамо да радимо. Пале су дискусије са појединим епископима. Говорио сам истину, упозоравајући на то. Неке владике су говориле да нисмо били у сагласју увијек са реалношћу. Не бих волио да нам се сличне ствари дешавају“.

Предсједник је истакао да је „црква важан друштвени чинилац и да је важно да чујемо њене ставове, иако се некада не подударају са нашим“.

„Пред нама је тежак период. Мислим да је патријарх разумио моје бриге. Један од владика је рекао – ‘Шта год да урадиш, Вучићу, бићеш увијек крив’. Моје је да наставимо да се боримо, да извучемо максимум за свој народ, али да не пристајемо на уцјене и не дајемо оно што немамо право“, закључио је Вучић.

Разговор предсједника Александра Вучића са патријархом Иринејом и владикама, завршен је у понедјељак касно после подне око 19.30 часова.

Дио засједања Сабора, у којем је, на позив патријарха, учествовао предсједник Србије, трајао је два и по сата.

Разговорима у Патријаршији присуствовао је и председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вучић је у недјељу изјавио да је поносан што ће имати прилику да присуствује Сабору СПЦ на којем ће, како је најавио, говорити о КиМ, данашњој позицији Србије и односу државе према цркви, као и да ће истинама и чињеницама одговорити свима онима који су тражили “његову анатему и говорили најлошије ствари о њему“.

Он је, поводом медијских навода да су неке владике против његовог обраћања, нагласио да је за њега велика част што ће присуствовати том догађају и да је то прилика да представи оно што радимо и да одговори на све неистине.

“Уопште се нећу либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије“, рекао је Вучић.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!