Друштво

За донацију Владе Србије биће кандидовано пет пројеката

Приоритетни пројекат који ће општина Билећа кандидовати за донацију Владе Србије локалним заједницама у Републици Српској јесте набавка цистерне за фекалије која би функционисала у оквиру предузећа “Пречистач отпадних вода” у Билећи, рекао је Срни менаџер ове општине Михајло Вујовић.

Вујовић је истакао да би набавка цистерне за фекалије значила много за становништво општине Билећа зато што велики број домаћинстава није прикључен на канализациону мрежу због чега људи користе септичке јаме.

“Цистерна би нам значила много јер би људи могли да чисте јаме и спречавају одлив загађене воде и фекалија у слободан ток тако што би празнили цистерне у систем пречишћавања прије него што оду у језеро”, објаснио је Вујовић.

Према његовим ријечима, вриједност овог пројекта је око 100.000 КМ.

“Други пројекат са којим ће Билећа конкурисати јесте изградња легат куће билећким оскаровцима Карлу Малдену и Душану Вукотићу”, каже Вујовић.

Он је појаснио да би изградњом легат куће са спомеником Карлу Малдену Билећа могла да привуче бројне филмске раднике и умјетнике, али и туристе. Вриједност овог пројекта износила би највише 300.000 КМ.

Вујовић је навео и да постоји оправдана потреба за реновирањем зграде Народне библиотеке “Владимир Гаћиновић”, што би био трећи пројекат са којим би Билећа конкурисала за донацију од Србије.

“Реновирање би подразумијевало проширење на горњи спрат, а с обзиром на то да се библиотека налази у згради која има уникатну фасаду, њу бисмо заштитили”, рекао је Вујовић и додао да би за ове сврхе било потребно од 400.000 КМ до 450.000 КМ.

Испитивање налазишта камена у околини Билеће и алтернативног извора водоснабдијевања на планини Баба још су два пројекта са којима ће Билећа конкурисати за донацију Владе Србије.

Вујовић сматра да би, уколико истраживања покажу да на планини Баби има довољно воде за снабдијевање општине, Билећа могла да се базира на развијање туристичког потенцијала Билећког језера. Процјењује се да би за ове пројекте испитивања било потребно по 200.000 КМ.

Говорећи о изградњи водовода у селу Баљци код Билеће, за који је Влада Србије већ донирала 600.000 КМ, а Влада Српске 200.000 КМ, он је рекао да се наредних дана очекује званичан почетак радова.

“Ово је врло значајан и скуп пројекат за Билећу, а за завршетак цјелокупног пројекта, односно изградњу секундарне мреже водовода према кућама мјештана села Баљци биће потребно још 200.000 КМ”, навео је Вујовић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић недавно је најавио састанак свих начелника и градоначелника из Српске и представника неколико општина из ФБиХ са већинским српским становништвом са високим званичницима Српске и Србије.

На састанку, који ће бити одржан почетком маја, требало би да буде ријечи о реализацији досадашњих и даљој сарадњи на реализацији будућих пројеката за које ће Влада Србије у овој години издвојити 9,3 милиона евра.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!