Политика

Додик: Ако за годину дана не вратим БиХ са пута самоуништења напуштам Предсједништво


– Немам времена за дангубу. Ако заједно с другим колегама у Предсједништву, најдуже за годину, не успијем вратити Босну и Херцеговину са садашњег пута самоуништења на прави пут, ја напуштам Предсједништво, враћам се у Бањлуку па нека све пропадне – изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

У интервјуу за Ал Џазиру Балкан, приликом јучерашњег боравка у Бриселу, Додик је на питање да ли је то рекао и званичницима ЕУ одговорио:

– Да, иако не баш дословно тако, али сам бриселске пријатеље замолио да нам од сада не дају претешке услове за кандидатски статус.

Додик тврди да је покушао да их увјери да би се процеси у БиХ након стицања кандидатског статуса у многим аспектима могли окренути у позитивном правцу.

Шта су Вам на то рекли господин Хахн и госпођа Могхерини, било је питање новинара.

– Речено ми је да ћемо за рјешавање неких од најважнијих проблема имати безрезервну помоћ ЕУ, да много тога, попут формирања Савјета министара, можемо и морамо урадити сами. Сагласни су са мном да се многи наши проблеми могу и морају рјешавати одмах јер је много година изгубљено у неповрат. У Бриселу такође немају ништа против ако нам у рјешавању наших нагомиланих проблема буду помагали и други наши пријатељи. Договорили смо се да нека осјетљива питања као што је чланство у НАТО одложимо за касније. Рекао сам им, такође, да би одговорност морали од сада да сносимо сви који ствари код нас не постављамо на право мјесто, али и они који се размећу лажним надама док нам грађани одлазе из земље. А највећу одговорност требало би да сносе они који којекаквим нереалним иницијативама, захтјевима и квазивизијама о унитарној или грађанској БиХ коче суштинске реформе. Ја сам транспарентни прагматичар који на БиХ гледа очима реалисте и тако се и понашам. Сви ме баш у томе и не разумију добро, али то није до мене – рекао је Додик.

На конституцију да је реалност да ЕУ и Србија званично заговарају цјеловитост БиХ, Додик је рекао да територијална цјеловитост БиХ није спорна, алио је спорна њена нефункционалност. На питање како Милорад Додик као предсједавајући Предсједништва види БиХ у овом часу, одговорио је да је види „као карикатуру од државе, а волио би је видјети као хармоничну заједницу састављену од два равноправна ентитета у којој нико никога не негира, нити ико икоме смета да напредује“.

– Босна као држава може да опстане само ако бошњачки политичари, мој колега Жељко Комшић, такозвана љевица и интелигенција у Федерацији БиХ постану свјесни да је БиХ сложена држава и да као таква нема никакве изгледе да у скорој будућности постане грађанска. А унитарна неће свакако никада ни постати. Ја, као што је јавности познато, имам шесторо унучади, моја је дужност и по том основу да стварам и да иза себе оставим што боље услове за живот свима онима који тек долазе – поручио је, између осталог, Додик.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!