Привреда

Вишковић одлучан: Послодавци више неће моћи да крију колике плате исплаћују радницима


Сваки послодавац у Републици Српској убудуће ће имати обавезу да јавно објављује просјечне исплаћене плате у свом привредном друштву и то на порталу Пореске управе Републике Српске.

Ово је најавио премијер РС Радован Вишковић и то као једну од мјера на сузбијању сиве економије.

– Пооштрићемо контроле Пореске управе и Инспектората, првенствено се базирајући на непријављени рад и пријављени рад на два или четири сата, те на непријављене дјелатности – навео је Вишковић.

Истако је да ће уједно бити измјењена законска регулатива и сваки облик кршења прописа који доводи до директне или индиректне утаје пореза, а што ће бити третирано као кривично дјело.

– Према свим нашим анализама, посебан извор сиве економије, у вези са исплатом плата на црно или популарно “на руке”, представља извлачење добити из предузећа која је опорезована само са десет одсто порезом на добит. Како бисмо смањили привлачност овог извора за финансирање исплате плата на црно, заједно са Владом Федерације БиХ радићемо на поновном увођењу опорезивања дивиденде, кроз Закон о порезу на доходак – навео је премијер Вишковић у експозеу.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!