Наука

Студенти и професори пред изолацијом. ЕУ дала рок да се до краја марта заврше акредитације универзитета

Подијели...


Хиљаде студената у Српској и циелој БиХ већ мјесецима су забринути за валидност диплома које треба да стекну, а сада им пријети и својеврсна изолација, односно избацивање из Ерасмус програма студентске размјене.

Све то су директне посљедице сукоба око надлежности и оспоравања акредитације универзитета, који у високом образовању у БиХ трају већ готово 10 мјесеци. Почело је са упозорењима Агенције за акредитацију високошколских установа РС да реакредитацију оба јавна универзитета и још неколико високошколских установа у РС опструише Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ – ХЕА, наставило се контраоптужбама на рачун Агенције из РС, а дошло се до ултиматума из ЕУ.

Тренутно, наиме, свим универзитетима који до краја марта не буду имали важећу акредитацију пријети избацивање из Ерасмус плус програма ЕУ, што иде на штету и студената и професора и универзитета. Овај рок за реакредитацију поставила је Делегација ЕУ у БиХ, поручивши, практично, да се до 31. марта мора ријешити овај чвор у високом образовању.

Условљавање

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и лично је прије неколико дана у Бањалуци разговорао с директорима ХЕА БиХ Енвером Халиловићем и директорком Агенције РС Биљаном Војводић, како би се изашло из ове блокаде.

– Представници ЕУ су заинтересовани за то да се проблем превазиђе како би високошколске установе могле да учествују у програмима Ерасмус плус и уопште како би се одвијао процес акредитације. И даље је присутан тај проблем условаљавања од стране директора ХЕА да се наставак акредитације и именовање комисија условљава доношењем новог документа Одлуке о нормама којом се одређују минимални стандарди у области високог образовања у БиХ, а који треба да усвоји Управни одбор ХЕА. На том састанку је било постављено питање да ли се могу раздвојити те двије ствари и да се именују комисије стручњака, како би оне могле да заврше акредитацију у року који је одређен од стране Делегације и Европске комисије, а да се у међувремену усаглашава тај документ, како не би то било условљено. Међутим, директор ХЕА није био за то – објашњава за Српскаинфо Биљана Војводић.

Нови састанак

Она се нада, ипак, да ће се до рјешења доћи наредне седмице за када је планиран нови састанак у сједишту Делегације ЕУ у Сарајеву.

– Планирано је да на тај састанак буду позвани чланови УО ХЕА, ресорни министри и да се практично усагласи тај документ Одлуке о нормама, како би се на сједници Управног одбора, која је заказана за 8. март, дошло до тог документа. Директор ХЕА је рекао да би у том случају комисије стручњака могле бити именоване исти дан. Што се нас тиче, ми смо спремни онда да у року од неколико дана комисије изађу на терен, провјере услове за акредитацију установа, саставе извјештаје и да све то буде готово прије краја марта, да не буде доведено у питање учешће у пројектима ЕУ – истиче Војводић.

Одлуку о нормама, подсјећамо, УО ХЕА не усваја већ дуже од двије године и спорна је због питања надлежности за акредитацију, а прави проблеми почели су прошле године када је на ред дошла реакредитација оба јавна универзитета у РС, те још неколико установа у БиХ, али и прве акредитације другог циклуса студија у БиХ.

Студенти траже хитно рјешење

И представници огранка „Ерасмус Студент Нетwорк“ у БиХ, једне од највећих међународних студентских организација, позвали су недавно одговорне да што прије реакредитују универзитете у БиХ и ријеше кризу која би највише погодила студентску популацију у БиХ. Они су упозорили да ни професори неће бити у могућности да преко европских програма стичу нова знања која би преносили на своје студенте.

– Напомињемо да је Ерасмус плус програм један од најзначајнијих и најбитнијих академских програма који најбољим и најактивнијим студентима из БиХ даје прилику да уз издашне стипендије студирају на најпрестижнијим европским универзитетима – истичу у ЕСН.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!