Привреда

Од шефа два дана за вјенчање, а један за рођење дјетета. Постигнут договор о плаћеном одсуству радника у Српској


Послодавац у Републици Српској неће смањити плату раднику ако узме два слободна дана због склапања брака, три дана због смрти члана породице, два дана у случају теже болести члана породице и један слободан дан због рођења дјетета.

Радник има право и на два плаћена слободна дана приликом сваког добровољног давања крви, и то једна дан када даје крв и наредни радни дан.

Како сазнаје Српскаинфо, ово су договорили представници Савеза синдиката РС, Унија удружења послодаваца РС и представници Владе на посљедњим преговорима око утврђивања одредби Општег колективног уговора у Српској.

Осим наведеног, радник ће имати могућност и на плаћене слободне дана у случају образовања и усавршавања на захтјев послодавца у складу са образовним програмом.

Остало је спорно питање око синдикалног образовања и усавршавања на курсевима и семинарима, али не дуже од пет радних дана у току календарске године.

Битно је напоменути да ове одредбе неће ступити на снагу до коначног усаглашавања свих спорних одредби између Синдиката и послодаваца у РС.

Саша Тривић, члан Уније удружења послодаваца РС, иначе је скептичан око постизања коначног договора, јер Синдикат тражи “оно на што послодавци никако не могу да пристану”.

– Траже регрес и повећање стопе минулог рада са 0,3 на 0,4 одсто. То је за нас неприхватљиво – оцјењује Тривић.

У Министарству рада РС потврђују да су на трипартитном састанку са социјалним партнерима додатно приближени поједини ставови преговарача у социјалном дијалогу и конкретно договорене одређене одредбе Општег колективног уговора, које се односе на плаћено одсуство радника.

Наставак разговора заказан је за уторак, 12. март, у Административном центру Владе Српске, а преговори из прошле седмице су десети састанак социјалних партнера након што је ступањем на снагу новог Закона о раду 2016. године престао да важи раније закључени Општи колективни уговор.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!