Привреда

Петровић : 50 одсто производње ПХЕ „Чапљина“ биће испоручено Републици Српској


Електрична енергија која у овој години буде произведена у проточној хидроелектрани (ПХЕ) „Чапљина“ током ове године биће дијељена у омјеру 50:50 одсто, чиме ће први пут послије петнаестак година први киловати из овог постројења бити додијељени и Електропривреди Републике Српске (ЕРС), рекао је генерални директор овог предузећа Лука Петровић.

Петровић је истакао да ће уговором између три уговорне стране – ЕРС, Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ) и Електропривреде хрватске заједнице Херцег Босна, постројење у Чапљини бити ангажовано и за потребе ЕРС-а, што ће имати позитиван утицај на електроенергетски биланс Српске.

Он је појаснио да се одредбама уговора ХЕТ обавезао да осигура регулисано испуштање воде на профилу бране „Горица“ хидроелектране „Требиње два“, док се мостарска електропривреда обавезала осигурати производњу електричне енергије у погону „Чапљина“.

„Закљученим уговором створене су претпоставке да ХЕТ оствари значајне додатне приходе, што је од посебног значаја у ситуацији у којој је ХЕ ‘Дубровник’ ван погона“, рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, кроз оквирни споразум предвиђена је сарадња уговорних страна у погледу заједничког пружања услуга резерве у електроенергетском систему, о чему ће у наредном периоду бити израђен и посебан уговор.

„Ово је значајан договор, од кога ће сви имати корист. Само ХЕТ ће на мјесечном нивоу имати додатна 24 гиват-часа електричне енергије“, рекао је Петровић.

Проточна хидроелектрана „Чапљина“ изграђена је 1979. године. До 1992. године  ПХЕ „Чапљина“ је радила у систему ХЕТ-а, а од 1992. године електрана је у систему Електропривреде хрватске заједнице Херцег Босна из Мостар.

Она је реверзибилна пумпно-акумулациона хидроелектрана која користи воде властитог сливног подручја и воде ријеке Требишњице.

У вријеме када је изграђена била је прва реверзибилна електрана на простору бивше Југославије. Има два агрегата укупне снаге 420 мегавата.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!