Друштво

БиХ не контролише своје небо, а хоће свемир


Иако дуже од деценију политичари у БиХ нису у стању да у потпуности преузму контролу над властитим небом, министри у Савјету министара БиХ данас ће расправљати о истраживању и кориштењу свемира, укључујући Мјесец и друга небеска тијела.

Наиме, на предстојећој сједници Савјета министара БиХ једна од тачака дневног реда је Нацрт основа за приступање БиХ Уговору о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, иако БиХ практично нема никакве везе с том облашћу.

„Не могу ријешити ствари на Земљи, а баве се и ишли би у свемир“, помало шаљиво рекао је за „Независне“ Мухамед Муминовић, предсједник Астрономског друштва „Орион“ из Сарајева, додајући да се вјероватно ради о некој обавези БиХ с обзиром на то да је чланица Уједињених нација. Наглашава да је БиХ на одређени начин „натјерана“ да то уради и да се бави тим уговором, јер другог објашењења нема с обзиром на то да БиХ нема никакве везе са свемиром и његовим истраживањем.

Што се тиче Уговора о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, формални предлагач је Министарство транспорта и комуникација БиХ, а овај уговор датира још из 1966. године и у свијету је познат као „свемирски устав“, с обзиром на то да су из њега произашли сви каснији уговори који се односе на истраживање свемира, права астронаута итд.

У суштини, у овом уговору наводи се да свемир, Мјесец и остала небеска тијела треба искориштавати на начин да буду у интересу свих држава без обзира на њихов економски и научни развој. Такође, уговором је дефинисано и да свемир, Мјесец и друга небеска тијела не могу бити присвојени проширењем суверенитета држава, искориштавањем, заузимањем или било којим другим начином.

Једним чланом забрањује се постављање нуклеарног и другог оружја масовног уништења у орбиту или на небеска тијела или у свемир на било који начин. Забрањена је и успостава војних база, утврђења, тестирање оружја или извођење војних маневара на небеским тијелима.

Уговором се астронаути сматрају „посланицима човјечанства“ те прописују дужности држава чланица да пруже помоћ астронаутима ако у случају незгоде слете на територију њихових држава или отворено море.

У уговору се говори и о одговрности држава, затим да се приликом истраживања не узрокује еколошка штета, а један од чланова прописује да државама чланицама треба допустити посматрање лансирања свемирских објеката.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!