Србија

У Србији почело оцјењивање државних службеника


Оцјењивање 20.000 државних службеника, прописано Уредбом о вредновању њихове радне успјешности, почело је овог мјесеца и трајаће до краја године.

Најбољима слиједи повишица од 40 одсто, пише данашња „Политика“.

Приступачност, смиреност, љубазност, отвореност, посвећеност, истрајност, предузимљивост, објективност – то су неке од особина које треба да красе државне чиновнике и њихове шефове, а биће један од критеријума при оцјењивању.

Рад државних службеника биће вреднован на основу компетенција, а напредоваће на основу учинка.

На основу остварених резултата рада, државни службеник може да буде награђен у истом звању за цијели његов радни вијек, са максимално 40 одсто већом платом.

Ако обавља послове стандардно, могао би да оствари увећање од максимално пет одсто своје плате на сваке три године проведене у радном односу.

Ако обавља послове са изузетним исходом у вредновању радне успјешности (превазилази очекивања) – могуће је да оствари већу плату максимално 10 одсто на сваке двије године, објашњава београдски лист.

У Министарству државне управе и локалне самоуправе кажу да у досадашњем систему вредновања рада нешто није било у реду, јер је 90 одсто службеника било оцјењивано са највишом оцјеном.

„До сада је оцјењивање било везано за лични ниво запосленог и резултате на конкретном радном мјесту, док се сада вреднује учинак појединца у остваривању циља институције. То поспјешује тимски рад и повећава одговорност руководилаца за извршење циљева институције“, кажу у министарству.

Додају да је на потребу да се ова област реформише указивала и ЕК у својим извјештајима.

Рад запослених вредноваће непосредни руководиоци, а коначну оцјену о вриједности рада доносиће руководилац органа или руководилац сектора у државном органу односно помоћник министра или секретар министарства, а на приједлог непосредног руководиоца, пише „Политика“.

Извор:Политика

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!