Друштво

У РС међу новим занимањима и професор кинеског језика, у Србији ди-џеј, кловн и хостеса

Подијели...


Професор кинеског језика, техничар мехатронике и дипломирани инжењер мехатронике, само су нека од нових занимања која су уписана у евиденцију Завода за запошљавања Републике Српске.

У Заводу кажу да редовно ажурирају спискове занимања у складу с прописима РС.

Ипак, ове новине на њиховим списковима нису толико необичне као у Србији, која је од 1. јануара ове године, како пишу србијански медији, на листи нових занимања у званични шифрарник уписала и необичнија занимања попут ди-џеј, кловн, жонглер, фризер за псе, батлер, хостеса, перач судова, постављач плаката, улични дистрибутер летака и многи друге.

Осим занимања професора кинеског језика, на списку у Републици Српској као нова нашла су се занимања попут дипломираног инжењера прехрамбених технологија за контролу квалитета и хигијене исправности намирница, машинског техничара за компјутерско конструисање и слично.

“Завод прати политике запошљавања и образовања како на подручју Републике Српске, тако и на подручју Босне и Херцеговине и региона, те тако долази до података о новим занимањима”, рекли су у овој установи за “Независне”.

Како кажу, на списковима Завода тренутно се налази 2.619 занимања.

У Заводу су додали да се списак занимања у континуитету допуњава на основу пријава незапослених лица на евиденцију, а које се врше на бироима широм РС.

“Завод води евиденцију незапослених лица од 1992. године, те због тог разлога не врши брисање занимања из шифрарника да се не би нарушила конзистенција података”, истакли су у овој установи.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, сматра да би на списку требало да се нађу нека нова занимања из области електронике и да прате технологију и технолошки напредак, али и да врате нека стара занимања на савремен начин.

“Због потреба, мислим да би требало вратити нека стара занимања која смо избацили.  Формално-правно, она су на списку, али веома мали број људи се школује за занатска занимања попут токара и механичара савременог знања који прате нове технологије”, рекао је Шкребић.

Фризерка за псе из Бањалуке рекла је да би то занимање требало уврстити у званична занимања због саме регистрације, као што се десило у Србији.

“Као фризер за псе не можемо се регистровати као фризер за људе, већ морамо да се региструјемо за неке друге дјелатности. Ја сам регитрована за његу кућних љубимаца”, рекла је ова Бањалучанка.

Зоран Шишић, ди-џеј из Бањалуке, каже да, иако се он бави послом ди-џеја, то занимање не би требало бити уврштено у званични списак занимања јер није знање које се може наплатити.

“Не би требало, јер је то занат који се научи кроз праксу, а мислим да тај осјећај за музику, људе и наступе је нешто што имате урођено у себи и што се не може лако научити и не може наплатити”, рекао је Шишић за “Независне”.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да у средњем стручном образовању наставни планови и програми подразумијевају примјену модуларне методологије, која омогућава брзо реаговање на промјене у друштву и технологији.

“Тако је за ову школску годину тржиште рада исказало интерес за увођење новог занимања четвртог степена сложености у струци текстилство и кожарство – техничар моделар обуће”, казали су у надлежном министарству и додали да су прошле школске године уведена два занимања, и то техничар ЦНЦ  технологија и техничар информационих технологија.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!