Србија

Вучић: Уводимо доживотну робију. За насилнике у породици минимално година затвoра


Предсједник Србије Александар Вучић је након сједнице Националног савјета за безбједност саопштио да је намјера државе да побиједи најтеже облике криминала и корупције: „Криминалци, држава ће да вас прегази! Згазићемо вас!“

Вучић је најавио борбу на пет нивоа и драконске казне за починиоце кривичних дјела, укључујући и доживотну казну затвора.

Најавио је и измјену казнене политике, посебно за кривична дјела насилничког понашања и силовања, педофилију, убиства дјеце и трговину опружјем и наркотицима.

„Борба ће да траје годинама, биће тешка, али ћемо да прегазимо криминалце“, рекао је предсједник.

Предсједник је истакао да ће бити уведен институт доживотне казне затвора за оне који су починали најтежа кривична дјела – вишеструка убиства, убиства дјеце.

„Нисам нарочито заинтересован за примједбе бораца за људска права пошто су нам сва људска права уништена дрогом, убиствима“, напоменуо је Вучић на конференцији за медије након сједнице Националног савјета за безбједност.

Вучић је примијетио да само земље на Балкану, Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.

„Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо строже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају“, рекао је предсједник.

Минималне и максималне казне за сва кривична дјела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, биће повећане за 35 до 50 одсто.

Казна за силовање биће од 5 до 15 година, без могућности ублажавања казне и нико неће моћи да добије мање од пет година, најавио је предсједник.

За насиље у породици минимална казна ће бити годину дана затвора, каже Вучић.

За мјесец дана почећемо да мијењамо све у Србији, рекао је предсједник и поручио да ће борба против криминала трајати годинама.

„Прегазићемо их“, истакао је Вучић.

Укупно 62 одсто људи за тешку крађу добијају, каже, мање од годину дана.

„Како онда да се лоповима не исплати? Што да буду осуђени за мању крађу, боље за тешку. Још ће имати условни отупуст“, додаје предсједник.

Каже да је за производњу и трговину дрогом највећи дио криминалаца добио казну испод законског минимума, тј. испод шест мјесеци.

„Казне преко пет година постале су изузетак, готово да их нема. Баш их брига што убијају дјецу, имају кафане, ресторане, естрадне звезде око себе“, рекао је Вучић.

Извор:ТАЊУГ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!