Политика

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске: Министре и директоре ће штитити само резултати


Министре, директоре јавних предузећа и остале руководиоце неће моћи на функцијама да сачувају странке из којих долазе, већ искључиво резултати које направе, поручује предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у првом интервјуу за штампане медије од избора за премијера Српске.

– Јавна предузећа морају да буду профитабилна да од њих имају користи и РС и њени грађани, а не само они који су тамо запослени и њихови директори. Они који не буду имали такве резултате, неће бити заштићени без обзира из које партије долази и то смо већ показали – каже Вишковић за “Глас Српске”.

ГЛАС: Послије усвајања буџета и програма економских реформи који ће бити први и ургентни кораци нова Владе Републике Српске?

ВИШКОВИЋ: Нема потребе ни за каквом ургенцијом, али могу да говорим о неким првим корацима. Влада ће одмах ићи у реализацију мјера из програма економских реформи. Једна од мјера је закон о дјечијој заштити који је директна подршка послодавцима, а предложићемо и да се не опорезује дио добити који се реинвестира у нову производњу и запошљавање. Ићи ћемо у измјене закона о инспекторату и једном броју инспектора даћемо посебна овлашћења, док ће неки инспектори имати овлашћења да контролишу своје колеге, а њихов идентитет знаће само један или два човјека.

ГЛАС: Зашто се то ради?

ВИШКОВИЋ: Дешавало се да неки инспектори ураде рецимо стотину контрола мјесечно, а 80 одсто буду само формалне контроле. То се мора промијенити и ако неки инспектор изврши контролу и направи записник да је све у реду, а послије три дана дође инспектор са посебним овлашћењима и утврди другачије стање и пропусте у његовом записнику, онда ће такав инспектор морати да сноси одговорност.

ГЛАС: Рекли сте да ћете предложити да се не опорезује дио добити који се реинвестира у нову производњу и ново запошљавање. Да ли сте размишљали о томе да се не опорезује дио добити који се инвестира у спорт или културу?

ВИШКОВИЋ: Разумијем о чему говорите, као и да већина размишља како да се наслони на буџет и тиме ријеши све своје проблеме, али то је просто немогуће. Мјере растерећења привреде не смију угрозити буџет и ја нећу дозволити да исплата пензија и плата дођу у питање.

ГЛАС: Како ћете зауставити одлазак људи у иностранство, којим конкретним мјерама?

ВИШКОВИЋ: Наш основни циљ је да повећањем продуктивности и конкурентности наше привреде доведемо до повећања плата и тиме пошаљемо поруку нашим људима да овдје вриједи остати, јер сигурно да одлазак у иностранство није најсрећнија околност. Све мјере о којима говоримо, као и оно што је у претходном периоду радила Влада РС у суштини је усмјерено ка томе, али људи одлазе из разних разлога, а не само због малих плата.

ГЛАС: Одлазили су увијек, али сада одлазе са породицама.

ВИШКОВИЋ: Слажем се, али у рјешавање тог проблема се морају укључити образовне институције, вјерске организације, медији и сви остали. Не слажем се да је Влада једина одговорна за тај проблем, ни да једина треба да га рјешава. Влада је љетос донијела мјере да повећа неопорезиви дио плате како би радници добили повећање плата од 30 марака. Та мјера је смањила приходе у републичком буџету за више од 50 милиона, а буџете локалних заједница за око 20 милиона марака. Али не кукамо ми за тим средствима, већ само желим да илуструјем за колико је то повећање плате које се чини ситним и које су многи исмијавали и омаловажавали, умањило буџетске приходе. Међутим, жао ми је што послодавци на ту нашу мјеру нису реаговали тако што би они повећали плате за 15 или 20 марака, а посебно ме жалости што сам добио информације да су неки послодавци од радника тражили да им врате и тих 30 марака. Ако је то тачно, ми смо дотакли дно.

ГЛАС: Ви сте рекли, а види се и по саставу, да је ово Влада континуитета. Има ли онда право на 100 дана рада прије критике?

ВИШКОВИЋ: Што се мене тиче, може критика одмах, али било би реално дати неки простор људима у Влади да покажу шта знају. Не желим да звучи као било какво оправдање, али овој Влади ће празници и јануар узети читав мјесец за првих сто дана рада. Али без обзира на то ми ћемо и за тих сто дана учинити све да оправдамо повјерење.

ГЛАС: Да ли има нешто шта ћете радити драматично другачије у односу на претходну Владу?

ВИШКОВИЋ: Ви користите те термине драматично, ургентно, али није ништа ни драматично, ни ургентно. Претходна Влада је функционисала са много мање комотном већином, па су многи били заштићени од стране својих лидера или партија, тако да када се виде нечији неадекватан рад, па чак и рад на ивици закона, то није било могуће санкционисати, јер би се одмах поставило питање већине. Ова Влада је изабрана гласовима 54 посланика, али она има подршку 59 посланика, јер два посланика, Дане Малешевић из ДНС-а и Наташа Трифковић из СНСД-а нису добро притиснули тастере приликом гласања, док Петар Ђокић, Наталија Тривић и ја нисмо гласали. Та подршка овој Влади даје комодитет да може да функционише без сваког од посланика или политичких субјеката, тако да никога неће моћи да заштити његова партија или партијски лидер, већ искључиво резултати.

ГЛАС: Предложеним измјенама закона о индиректном опорезивању поново је предвиђена јединствена стопа ПДВ-а. Какав је Ваш став о томе?

ВИШКОВИЋ: Бојим се да је у јавности створена погрешна слика да сам ја за повећање ПДВ-а, јер то напросто није тачно. Ми смо од пословне заједнице добили приједлог да што прије смањимо директне порезе како би наша привреда добила замах за развој. Ја сам то прихватио на такав начин, али сву причу у вези са ПДВ-ом ћемо разрадити до детаља, јер апсолутно никаква одлука о томе још није донесена. Сматрам да без диференциране стопе не долази у обзир повећање ПДВ-а. Нисмо ми овдје ни најпаметнији, али нисмо ни најглупљи. Нема логике да буде иста пореска стопа за нпр. храну за бебе и луксузне аутомобиле. Ако се буде ишло у том правцу, а одлуку о томе не може донијети сама Република Српске или њена Влада, онда се морају онемогућити злоупотребе, јер се не смије дозволити да се смањи пореска стопа на основне животне намирнице, а да њихова цијена остане иста. Понављам да одлука о ПДВ-у није у нашем фокусу, али ако то питање дође на дневни ред, ми ћемо имати јасан став.

ГЛАС: Јавност мало зна о вашим породичним приликама.

ВИШКОВИЋ: Моја супруга годинама ради у “Дрина осигурању” и ако се придружи мени у Бањалуци, наставиће да ради у тој осигуравајућој кући. Кћерка је завршна година, а син на другој години Правног факултета Београдског универзитета. Не желим да моја функција промијени било шта у њиховом животу, као ни у мом, па ћу и Нову годину прославити са истим друштвом и у истом амбијенту као и до сада. Свјестан сам да ћу имати мање времена за приватне обавезе, али ћу дати све од себе да са ове функције изађем исти као што сам на њу и дошао.

ГЛАС: Да ли осјећате притисак због става у јавности да нећете моћи самостално да доносите одлуке, јер посљедњу ријеч у свему има Милорад Додик?

ВИШКОВИЋ: Искрено, не желим ја сам ни да доносим одлуке, ни да сам прихватам одговорност ни за добре, ни за лоше ствари. Ја сам тимски човјек, а подршка предсједника Додика може само да буде олакшавајућа околност, а никако терет. Ја сам потпредсједник СНСД-а и дугогодишњи сарадник и Милорада Додика и Жељке Цвијановић и њихово искуство мени може само да користи да побољшам рад Владе.

Извор:ГЛАС СРПСКЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!