Политика

Српска добила нову владу

Народна скупштина Републике Српске изгласала је нову владу и премијера.

Влада Републике Српске има 16 министара који долазе из шест различитих партија, а међу њима је шест жена.

За избор Вишковића гласала су 54 посланика, против је било њих девет, док су четири била суздржана. За избор министара гласало је 54 посланика, 13 је било против, а два посланика су била суздржана.

Влада је изабрана на посебној сједници. Вишковић је рекао да ће нова Влада бити влада континуитета.

Избору су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Мандатар и осам министара долазе из СНСД-а, социјалисти имају три министра, ДНС два, док НДП, Уједињена Српска и ДЕМОС имају по једног министра.

Погледајте кратку биографију мандатара и свих 16 министара.

Радован Вишковић (СНСД), премијер

Потпредсједник је Савеза независних социјалдемократа (СНСД) који је четири пута биран за посланика у Народној скупштини Републике Српске (НС РС).

Рођен је 1. фебруара 1964. године у мјесту Буљевићи код Власенице. До Општих избора у БиХ који су одржани у октобру 2018. године обављао је функцију Шефа посланичке групе СНСД-а у Народној скупштини, био је замјеник предсједника Одбора за привреду и члан Комисије за избор и именовања.

У Милићима је завршио основну школу, а у Сарајеву стекао звање саобраћајни техничар. Након тога уписао је Саобраћајни факултет на Универзитету у Сарајеву, смјер Друмски транспорт. Дипломирао је 1990. године. Постипломске студије је завршио 2005. године на Техничком факултету у Зворнику, а 2015. године је докторирао на Саобраћајном факултету у Добоју.

Вишковић је од 1996. године запослен у Компанији “Боксит а.д”  Милићи, гдје је обављао функцију извршног директора за сектор саобраћаја. Осим тога, доцент је на предметима из области Транспортно инжењерсво и Друмски саобраћај и транспорт на Саобраћајном факултету у Добоју.

Ожењен је и има двоје деце. По националности Србин.

Антон Касиповић (СНСД), министар правде

Ово му је други мандат на челу Министарства правде РС. Рођен је 1956. године у Бањалуци, гдје је завршио основну и средњу школу и дипломирао на Правном факултету. Био је дугогодишњи новинар, а потом и директор и главни и одговорни уредник дневног листа „Глас Српске” у Бањалуци.

У богатој новинарској каријери радио је, између осталог, као дописник Радио-телевизије Сарајево, уредник у дневном листу „Независне новине” , те као директор Маркетинга Јавног РТВ сервиса БиХ.

Такође, био је члан Управног одбора Радио телевизије Републике Српске. Од 2006. до 2013. године обављао је функцију министра просвјете и културе у Влади РС. Ожењен је, отац једног дјетета. По националности је Хрват.

Златан Клокић (СНСД), министар за европске интеграције и међународну сарадњу, које се раније звало Министарство зе економске односе и регионалну сарадњу

Ово му је други мандат на челу овог министарства.

Рођен је 1983. године у Прњавору, гдје је завршио основну и средњу школу, док је Електротехнички факултет завршио у Бањалуци, на одсјеку за електроенергетске и индустријске системе са звањем дипломирани инжењер електротехнике.

Био је запослен у ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бањалука – РЈ „Електродистрибуција“ Прњавор. Ожењен је, отац два дјетета. По националности је Бошњак.

Сребренка Голић (СНСД), министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију

Ово јој је трећи мандат на челу истог министарства.

Рођена је 1958. године у Бањалуци, гдје је завршила основну школу, Гимназију и Правни факултет. Радила је у Скупштини општине Челинац, предузећу „Шипад – Комерц“ Сарајево, у предузећу „Крајинапромет“ Бањалука, затим као шеф Кабинета и савјетник предсједника Владе Републике Српске. Била је и директор Јавне установе „Службени гласник Републике Српске“.

Од 2010. године обавља дужност министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС. Удата је и мајка једног дјетета. По националности је Бошњакиња.

Драган Лукач (СНСД), министар унутрашњих послова

Ово му је други мандат на челу МУП-а.

Рођен је 1968. године у Крњеуши, општина Босански Петровац, гдје је завршио основну школу и средњу техничку школу у Бихаћу. У Бањалуци је завршио Вишу школу унутрашњих послова, затим и Високу школу унутрашњих послова, као и постдипломске студије и стекао звање магистра државно-правних наука.

Током 25 година радног искуства обављао је послове у СУП СРБиХ, ЦСБ Сарајево и ЦСБ Бихаћ, а од 1992. године у МУП-у РС све до 2005. године, када прелази у Градску управу Бањалука, гдје обавља послове начелника Одјељења комуналне полиције.

У МУП-у РС је радио на различитим захтјевним пословима, од полицајца до различитих руководних позиција. Ожењен је и отац четворо дјеце. По националности је Србин.

Зора Видовић (СНСД), министар финансија

На ово мјесто долази са позиције директора Пореске управе РС.

Рођена је 1954. године у Доњим Срђевићима, општина Србац. Основну и средњу школу је завршила у Српцу, а Економски факултет у Београду. Била је на руководећим мјестима у бројним финансијским предузећима, а у два мандата била је и посланик НС РС.

Удата је и мајка двоје дјеце. По националности је Српкиња.

Борис Пашалић (СНСД), министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Рођен је 1974. године у Бања Врућици, општина Теслић.

Докторирао је на Пољопривредном факултету у Бањалуци. Од 2000. године ради на Пољопривредном факултету у Бањалуци, а од 2013. године обавља функцију помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Ожењен је и отац двоје дјеце. По националности је Србин.

Ален Шеранић (СНСД), министар здравља и социјалне заштите

Ово му је први мандат у наведеном министарству, а прије овога био је на челу Министарства науке и технологије у Влади РС.

Рођен је 1977. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу и Гимназију. Медицински факултет је завршио на Универзитету у Бањалуци. Магистрирао је на Кееле Университy у Великој Британији 2010. године, док је 2015. године завршио специјализацију из епидемиологије. Говори енглески и француски језик.

Ожењен је и отац двоје дјеце. По националности је Бошњак.

Срђан Рајчевић (СНСД), министар Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво

На ово мјесто долази са позиције директора Агенције за информационо друштво Републике Српске, јавне установе задужене за координацију развоја информационог друштва у Републици Српској.

Рођен је 1982. године у Бањалуци. Његове области истраживања и интересовања су правне науке – област пословног (трговинског и компанијског) права, те права електронског пословања. Исказује интерес и за уставно, као и за међународно јавно право. Поред права, стручна област којој је посветио већи дио свог досадашњег личног и јавног ангажмана је рачунарство и информатика – софтверски инжењеринг, примјењена криптографија, апликативна безбједност те безбједност рачунарских мрежа. Из обје области посједује релевантне академске квалификације – дипл. инж. рачунарства (Университy оф Схеффиелд, 2004.) и дипл. правник (Правни факултет Универзитета у Бањалуци, 2008.). Аутор је више стручних и научних радова из области правних аспеката телекомуникација и информационог друштва.

Активно говори енглески језик, служи се грчким. Ожењен и отац троје дјеце. По националности је Србин.

Петар Ђокић (СП), министар енергетике и рударства

Ово му је други мандат на челу истог министарства, а претходно је у два мандата обављао дужност министра рада и борачко инвалидске заштите.

Рођен је 1961. године у Брчком, гдје је завршио основну школу. Средњу школу унутрашњих послова завршио је у Сарајеву, а Економски факултет у Београду. Радио је у органима унутрашњих послова у Брчком, гдје је прије рата обављао и значајне политичке функције. Био је директор и власник приватног трговачког предузећа Интермаркет из Брчког и предсједник Управног одбора Матичног државног предузећа УНИС из РС.

У више мандата биран је за народног посланика у Народној скупштини РС.  Два пута је биран за предсједника НС РС у мандатима од 1997. до 2000. године, а у више сазива Народне скупштине обављао је и дужност предсједника Одбора за одбрану и безбједност.

Отац је једног дјетета. По националности је Србин.

Соња Давидовић (СП), министар породице, омладине и спорта

На ово мјесто долази са позиције начелника Одјељења за правосуђе у Министарству правде РС.

Рођена је 1980. године у Бихаћу. Завршила је Правни факултет у Бањалуци. У посљедњих 11 година ради у Министарству правде РС.

Удата је и мајка једне кћерке. По националности је Бошњакиња.

Душко Милуновић (СП), министар рада и борачко-инвалидске заштите

Рођен је 1966. године у Козарској Дубици гдје је завршио основну и средњу школу.

Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву – смијер општенародна одбрана. Магистрирао је на Филозофском факултету у Бањалуци. Борац прве категорије и РВИ.

Обављао је дужност начелника једног од одсјека у Министарству одбране РС, а потом и начелника за војну евиденцију Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Од 2010. године обавља дужност помоћника министра у ресору борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата.

Ожењен је и отац двоје дјеце. По националности је Србин.

Лејла Решић (ДНС), министар управе и локалне самоуправе

Ово јој је трећи мандат на челу овог министарства.

Рођена је  1981. године у Приједору, гдје је завршила Основну  школу и Гимназију. Дипломирала је 2006. године на Факултету политичких наука у Сарајеву, одсјек журналистика. Радила је као уредник информативно-политичког програма на  Радију 202 у Сарајеву, била дописник сарајевског „Ослобођења“ из Приједора те више од двије године била запослена у Информативно-техничком центру Радио-телевизије Републике Српске у Приједору. Потом је ангажована на Телевизији РС, у централи у  Бањалуци, гдје је радила као уредник информативног програма.

Говори енглески језик и посједује солидно познавање италијанског и њемачког језика. По националности је Бошњакиња.

Неђо Трнинић (ДНС), министар саобраћаја и веза

Ово му је други мандат на челу истог министарства.

Рођен је 1956. године у Рамићима, у општини Кључ. Машински факултет је завршио у Бањалуци. Радио је као професор у Средњошколском центру у Кључу, те имао руководеће позиције у привреди – као управник производње у Фабрици масивног намјештаја ”Превија” у Кључу, технички руководилац електромашинског одржавања у Руднику олова и цинка ”Сасе” Сребреница, а потом и технички директор у Фабрици за прераду лаких, обојених и племенитих метала ”11. март” у Сребреници. Од 2000. године је генерални директор Фабрике за поцинчавање д.о.о. Сребреница.

Био је одборник у Скупштини општине Братунац а од 2010. до 2014. године и посланик у Народној скупштини РС.

Живи у Братунцу, ожењен је и отац два сина. По националности је Србин.

Вјекослав Петричевић (НДП), министар привреде и предузетништва

Рођен је 1976. године у Добоју.

Има 12 година радног искуства у микрокредитном сектору. Био је директор филијале Павловић банке у Добоју.

Ожењен је и отац четверо дјеце. По националности је Хрват.

Наталија Тривић (Уједињена Српска), министар просвјете и културе

На ово мјесто долази са позиције начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалуке.

Рођена је 1980. године у Бањалуци. Магистрирала је продукцију медија на Факултету драмских умјетности у Београду, гдје похађа и докторске студије. Вишегодишњу каријеру у медијима заокружила је на мјесту директора Телевизије РС, након чега је руководила Дирекцијом за маркетинг “Оптима групе”.

Удата је и мајка двоје дјеце. По националности је Српкиња.

Драгица Ковач (ДЕМОС), министар трговине и туризма

Рођена је 1961. године у Дервенти.

Дипломирала је на архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци. Завршила је студиј допунског образовања из информатике на Електротехничком факултету у Бањалуци, а на Универзитету техничких наука у Крагујевцу стекла је звање мастера техничких наука. Запослена је у просвјети као наставник информатике и техничког образовања.

Удата је и мајка троје дјеце. По националности је Хрватица.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

 

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!