Политика

Тегелтија мандатар за састав нове владе?


Конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана 22. новембра, а два дана раније Милорад Додик, још актуелни предсједник Републике Српске, ту дужност ће предати новоизабраном предсједнику Жељки Цвијановић.

Цвијановићева ће заклетву пред Народном скупштином положити 22. новембра, а до краја тог мјесеца, евентуално у првој седмици децембра, требало би да именује и мандатара за састав нове Владе РС. Према незваничним информацијама, то ће највјероватније бити Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија РС.

Из неколико извора нам је потврђено да ће управо Тегелтија бити именован за мандатара, те да што се тиче будуће коалиције не би требало да буде већих изненађења, односно да ће њену окосницу и даље чинити СНСД-ДНС-СП.

Цвијановићева је и јуче рекла да ће нова Влада РС бити формирана до краја ове године те да ће коалиција СНСД-ДНС-СП, а од сада и Уједињена Српска (УС), наставити да функционише.

“Тегелтија већ ради на буџету за идућу годину, који треба да усвоје нова влада и нови сазив Народне скупштине РС, и готово је сигурно да ће он бити именован за мандатара и да ће саставити тим будуће владе”, испричао је извор “Независних”, додајући да би Далибор Томаш, актуелни замјеник министра финансија, могао наслиједити Тегелтију, односно бити будући министар финансија.

“Наш план је да Влада утврди нацрт буџета који ће послужити за консултације са социјалним партнерима и, ако буду имали неких идеја и приједлога, да можемо да их уврстимо у документ”, рекла је Цвијановићева, додајући да ће стратешки документи бити упућени у скупштинску процедуру, те да ће нова влада на крају године моћи да усвоји приједлог буџета.

О евентуалној расподјели министарстава јуче нико није желио говорити, осим тога да странке мање-више могу очекивати исте ресоре које имају сада, с тим да ће некоме сигурно бити “откинута” најмање једна фотеља, која ће отићи УС. Још раније у ДНС-у су неколико пута рекли да СНСД може УС дати функције, али из своје квоте договорене коалиционим споразумом између СНСД-ДНС-СП.

“Ми се нећемо бавити уцјенама и нећемо никоме ништа откидати. Уједињена Српска ће добити оно што јој припада на основу резултата који је освојила и на основу снаге коју имамо”, рекао је за “Независне” Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Коалиција СНСД-ДНС-СП и Уједињена Српска тренутно имају 50 посланика, а није искључено да их подржи још неколико с обзиром на то да се очекује осипање, прије свега, највеће опозиционе партије – СДС-а. Ова странке, која је у Народну скупштину РС ушла са 16 посланика, већ је остала без једног, Костадина Васића, који је искључен из СДС-а. Спекулише се да су још најмање четири посланика на излазним вратима, три из Добоја и један са подручја Источног Сарајева.

Одлазак ових посланика из СДС-а и њихово приближавање владајућој коалицији зависиће и од сарадње СНСД-а и СДС-а на нивоу БиХ, а како је јуче рекла Цвијановићева, увијек је била заговорник тих односа и јединственог наступа представника РС на нивоу БиХ.

“Потребно је показати да смо један тим, без обзира на политичке партије, и општи интерес мора у свему томе да нас веже. Важно је како се наступа на нивоу БиХ и према другима, не само штитећи своје интересе. Нико у Српској није неко ко размишља на који начин треба да нанесе штету некоме другом, било да је ријеч о конститутивном народу или партијама”, каже Цвијановићева.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!