Република Српска

У РС свакога дана мождани удар у просјеку доживи 12 људи


У Српској сваке године буде регистровано око 4.500 новообољелих од можданог удара, а љекари упозоравају да ова болест код нас поприма размјере епидемије.

У Универзитетском клиничком центру РС кажу да је примијећен тренд повећане учесталости оболијевања од можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се, на нашим просторима, приписује повећаном присуству стреса као фактора ризика.

– Рано препознавање знакова можданог удара – слабост једне стране тијела, сметње са говором, “искривљена уста”, неријетко помућено стање свијести, понекад главобоља, дезорјентисаност – и хитно лијечење у специјализованој јединици за мождани удар, од суштинске су важности. Највећи напредак у лијечењу болесника са одређеним обликом исхемијског можданог удара је постигнут примјеном такозване тромболитичке терапије, која четири пута повећава могућност доброг коначног исхода а која се годинама примјењује у Јединици за мождани удар УКЦ РС – кажу у овој здравственој установи и наглашавају да је изузетно важно да се пацијент, чим осјети симптоме или посумња на мождани удар, јави љекару или директно неурологу како би се што прије реаговало.

– Подаци с којима располажемо показују да су пацијенти који су имали мождани удар у 80 до 90 одсто случајева имали повишен крвни притисак, а 80 одсто повишене масноће у крви – упозоравају у УКЦ-у.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!