Србија

Потврђено. Путин у јануару долази у Србију


Предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да је потврђено да ће предсједник Русије Владимир Путин посјетити Србију у јануару.

– Спремају се многобројни међудржавни споразуми. То ће значити јачање сарадње. Нама је веома стало да што више, боље и садржајније сарађујемо на економском плану са Русијом. Зато су изузетно важни разговори и посјета Путина Србији – рекла је Гојковићева.

Говорећи о свом недавном обраћању у руској Думи, она је истакла да се никада до сада није десило да се предсједник парламента ни Србије, а ни бивше Југославије обрати у руској Думи.

Она је навела да су врло добро прихваћене политичке поруке које је изнијела током обраћања, међу којима спољнополитички планови Србије и односи Русије и Србије, али и дио излагања о Косову и Метохији.

– Руска Федерација нашу позицију о том питању веома добро разумије. Цијели говор је био прекидан искреним аплаузима. Лијепо је доћи у пријатељску земљу, међу посланике који слушају шта говорите – рекла је Гојковићева за телевизију Пинк.

Подсјећајући да је Русија под економским и политичким санкцијама ЕУ, Гојковићева је истакла да се појавила невјероватна ситуација да, с једне стране, једна организација диктира санкције Русији, а да, с друге, политичари те исте организације разговарају са руским званичницима.

– Свима је стало да имају добре економске односе са таквом великом силом, као што је Русија. То је необична позиција да, с једне стране, неког кажњаваш, а, с друге, вучеш га за рукав да разговарате и да некако испод жита успостављате економску сарадњу – навела је Гојковићева.

Када је ријеч о дијалогу Београда и Приштине, Гојковићева је навела да је Београд томе посвећен, али да се због дисонантних тонова из Европе треба запитати – чему инстистирање на дијалогу, Србија води дијалог, ако се то своди на монолог.

– Истина је мало шира, без Србије и Београда се не може. Можемо само заједнички наћи компромисно рјешење, гдје нико неће бити асполутно задовољан – навела је Гојковићева.

Она је истакла да Србија неће дозволити да буде понижена и да само она врши уступке и оде без ичега, те тако нешто сигурно не треба очекивати.

Коментаришући то што ће Србија у октобру бити домаћин Интерпарламентарне скупштине, Гојковићева је рекла да је то изузетно важан догађај за Србију, гдје се такав скуп одржава први пут послије 1963. године.

– То је скуп који ће сигурно довести овдје парламентарни крем држава свијета. Очекујемо око 3.000 учесника, од тога многобројне предсједнике парламената. То је одличан политички догађај да поново Србија буде видљива на политичкој мапи свијета – рекла је Гојковићева.

Извор:СРНА

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!