Свијет

Нијемци часте ко им доведе радника. Плата 2500 евра и пола трошкова за стан


Прича долази из Хрватске у којој је Јосип Хорват из Ивановца код Чаковца три године у својој компанији покушавао да избори плату са коефицијентом који му је припадао с обзиром на специфично радно мјесто контролора за испитивања метала ултразвуком, магнетима и, дакако, визуелно.

Ниједан дио није могао из производног погона без потписа овога техничара, али припадајућих 400 куна (око 50 евура) више на плату од 5.500 до 6.000 (740 – 800 еура) куна једини човјек у компанији с таквим овлаштењима није дочекао.

Како пише Вечерњи лист, Нијемцима је, за разлику, било довољно мање од сат времена да схвате колико вриједе Хорватово искуство, знање и годинама стицани цертификати.

– Први позив услиједио је пола сата након што су хрватски представници мој CV прослиједили њемачкој агенцији. Јавио сам се, иначе, на оглас на Facebook, за посао заваривача. Нијемци су ми прво понудили 12 евра на сат. Кад су чули да знам њемачки, понуда је одмах порасла на 18 евра, а до краја разговора, кад су чули све моје квалификације и шта сам све радио, завршили смо на сатници од 20 евра. И то за почетак, након три мјесеца пење се на 24 евра, а на крају су ми понудили плату и 200 од 400 евра за стан, који су ми они такође нашли – каже Јосип којем управо треба да стигне прва плата од 2.500 евра.

– Након три мјесеца прећи ће и на 3.000 евра. Нисам се ни сам томе надао. Посао јест физички тежак, али ради се нормалним темпом, без притиска, важно је само да буде квалитетно. Компанија је огромна, извози и у Америку, производи велике пумпе за бетон, нафту… има 300 запослених, а јако је пуно послова и роботизовано – задовољно говори Јосип о новом радном мјесту у градићу недалеко од Франкфурта.

При томе је, каже, извјестан и напредак на послу. У фабрици су му дали до знања да и њима требају контролори, којима су плате неупоредиво веће него заваривачима, а Хорватови годинама стицани цертификати свугдје вриједе.

– Овдје сматрају да је штета за компанију да не искористе нечије вјештине и знања, а код нас то није било битно чак ни у компанији која је сама доста уложила у моју едукацију… – са жаљењем каже он и открива да му нови послодавац нуди 200-300 евра стимулације за сваког вариоца, бравара и монтера којег доведе из Хрватске.

Извор: ВЕЧЕРЊИ ЛИСТ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!