Хоће ли ФБиХ легализовати геј животне заједнице? Хоће ли ФБиХ легализовати геј животне заједнице?
Захтјеве за упис у матичне књиге у ФБиХ упутили држављани БиХ који су истополну заједницу склопили у иностранству. Федерално министарство унутрашњих послова у посљедње... Хоће ли ФБиХ легализовати геј животне заједнице?


Захтјеве за упис у матичне књиге у ФБиХ упутили држављани БиХ који су истополну заједницу склопили у иностранству.

Федерално министарство унутрашњих послова у посљедње је вријеме примило жалбе истополних парова јер се не удовољава њиховим захтјевима да се у матичне књиге у ФБиХ упишу њихове животне заједнице, као и дјеца.

Ове захтјеве упутиле су особе које су држављани БиХ и ФБиХ, а истополне животне заједнице склопили су у иностранству, пише Дневни Аваз.

Дио је то информације Федералног МУП-а која ће се данас наћи на сједници Владе ФБиХ, а у којој се иницира доношење закона о животним заједницама истополних парова, што је надлежност Министарства правде ФБиХ.

Због непостојања законских прописа у тој области, органи управе надлежни за матичне књиге нису у могућности да позитивно одлучују по тим захтјевима. Подносиоци захтјева истичу да су им тиме повријеђена права на поштовање приватног и породичног живота и право на недискриминацију, загарантована Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода – наглашено је у информацији.

Истиче се да би се доношењем закона избјегла и одговорност БиХ, имајући у виду да је наша земља обавезна усвојити и у својим законима примјењивати начела која је утврдио Европски суд за људска права.

Овај суд је 2015. године донио пресуду којом је први пут од једне чланице Савјета Европе, Италије, затражио правно уређење заједнице особа истог пола.

И Институција омбудсмана за људска права БиХ прије двије године је дала препоруку властима у БиХ да законски уреде питање животне заједнице истополних партнера.

Емина Бошњак, извршна директорица Сарајевског отвореног центра, каже да су захтјеви истополних парова за упис у матичне евиденције производ чињенице да чак 80 посто њих жели да закључи животно партнерство и тражи то од државе.

“Сарајевски отворени центар још прије двије године израдио је модел посебног закона о истополним заједницама живота и одавно је спреман на сарадњу с ентитетским властима на усвајању таквог закона”, истакла је Бошњак.

Истополна заједница

Истополна заједница је неформално или законски признато партнерство између особа у истополном пару. У различитим државама разликују се права, обавезе и узајамне бенефиције пара, које се добијају регистровањем заједнице. На дан 23. марта 2013. године 22 државе у Европи законски признају неки облик истополних заједница које варирају од истополног брака до различитих облика регистрованих партнерстава и нерегистрованих заједница. Прва земља у свијету која је легализовала регистрована партнерства за истополне заједнице је била Данска 1989. године, а касније је легализовала и истополни брак. Прва земља у свијету која је легализовала истополни брак је била Холандија 2001.

Извор:МОНДО

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *