Невесиње

Радови код бране Пошћење. ХЕТ до сада уложио 140 милиона евра

Кинеска компанија Геџоуба, извођач изградње Хидроелектране Дабар вриједне 661 милион КМ, тренутно обавља припремне радове у зони бране Пошћење и машинске зграде, а предузеће ХЕ на Требишњици до сада је у овај пројекат уложило 140 милиона евра, изјавио је директор ХЕ Славиша Стајић.

-То се односи на израду свих приступних путева, водовода, 28 километара градилишних далековода, израду пројектне документације, експропријацију земљишта, доводни тунел и 15 одсто ЕПЦ уговора – рекао је Стајић.

Он је навео да се сада највише активности одвија у пројектном бироу извођача радова, док је највећи напредак остварен на изради пројекта бране Пошћење.

-Дефинисана је геометрија бране, провјера стабилности и, након прихватања од инжењера, почело је пројектовање детаљног пројекта – прецизирао је Стајић.

У овом тренутку акценат је на пројекту опточног тунела и привремене подграде, а ови објекти биће кориштени у току изградње, прије свега да скрену воде ријеке Заломке и омогуће радове и за вријеме мањих водостаја.

-Тренутно, извођач обавља припремне радове у зони бране Пошћење и машинске зграде. Ријеч је о радовима који се односе на уређење градилишта, изради приступних путева и платоа на којима ће се изградити привремени објекти намијењени за смјештај особља и свих учесника у грађењу – рекао је Стајић.

Он је додао да извођач уређује два кампа за смјештај свог особља, у мјесту Дивин и у Берковићима.

Стајић је напоменуо да предузеће ХЕ на Требишњици, инвеститор хидроелектране Дабар, има обавезу рјешавања имовинскоправних односа, експропријације око 1.100 хектара земљишта, што је у обавези да рјешава сукцесивно, у складу са динамиком извођења радова.

-Тренутно смо у фази експропријације канала кроз Дабарско поље и ту је од 52 хектара, колико је потребно да се експроприше, остало за експропријацију неких 10-15 одсто. Имамо чврсто увјерење од Геодетске управе да ће се овај посао, као и посао експропријације за далековод, окончати до краја године – указао је Стајић.

Према његовим ријечима, уколико се то деси, крајем године инвеститор би могао предати земљиште намијењено за изградњу ХЕ Дабар кинеском извођачу, изузев земљишта у зони акумулације.

-Ту смо откупили око 20 одсто, остало је још 730 хектара, што смо у обавези да откупимо до првог пуњења акумулације – додао је Стајић.

Он је навео да инвеститор изводи и радове на доводном тунелу, гдје је преостало да се ископа још око 150 метара.

Укупна вриједност ХЕ Дабар је 661 милион КМ, а кад буде изграђена имаће инсталисану снагу од 159 мегавата.

Извођач се обавезао да ће за шест мјесеци израдити детаљан пројекат, након чега креће градња.

Укупан рок, укључујући и пројектовање је четири године.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!