Невесиње

КРАЈ МУКАМА С ВОДОМ – Невесиње у петак добија нови водовод


Невесиње је деценијама имало проблем са водом, није је било довољно и није била за пиће. Од петка, 28. септембра, ти проблеми постаће прошлост, јер ће у рад бити пуштен  нови водовод са изворишта Удбина.

Начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић потврдио је за Срну да су радови завршени и да ће у петак бити свечано отварање и  пуштање у рад црпне станице у мјесту Жиљево која ће воду пумпати до града, а у наредним данима вода ће потећи из славина у сваком домаћинству.

“Ми имамо проблем задњих четрдесет година,вода је била  лошег квалитета, није је било довољно. Како се град ширио било је све мање воде. Уопште није била за пиће“, подсјећа начелник.

Авдаловић наводи да су Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) и Хидроелектрана “Дабар“ у овај водовод уложиле осам милиона марака и то само у овој години 2,9 милиона. “Ове године је урађен цјевовод од Војина до града и пумпна постројења у насељу Жиљево, те базен од хиљаду кубних метара на Дебелом брду тако да ће вода ићи природним падом до Невесиња. Остало је још да воду уведемо у дистрибутивни систем“, каже Авдаловић.

Он напомиње да Општина Невесиње са Владом Републике Српске и Европском инвестиционом банком истовремено гради пречистач на језеру Алаговац, са којег се Невесиње до сада напајало водом. “Та инвестиција је вриједна 1.180.000 евра. План је да се пројекат заврши идуће године, тако да би Невесиње требало имати снабдијевање водом из два правца“, каже Авдаловић.

Овај водовод у потпуности су изградиле Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) које су за потребе Хидроелектране “Дабар“ надомак Невесиња направиле дио водовода, а након тога је донесена одлука да се исфинансира и остатак водоводне мреже до Невесиња како би се ријешио велики вишедеценијски проблем Невесиња с водом.

Извршни директор ХЕТ-а за производњу и техничке послове Илија Таминџија каже да је ХЕТ био одлучан да ријеши проблем водосабдјевања у Невесињу и да је у цијели пројекат овог водовода уложено нешто више од осам милиона марака.

“Ово је само један од доказа да је изградња система Горњи хоризонти од огромног значаја за цијелу Херцеговину. У склопу тог пројекта омогућено је ево да урадимо и водовод до Невесиња. Ово је велика ствар за Невесиње и прекретница за развој ове општине“, каже Таминџија.

Он напомиње да се ће Невесиње ускоро бити међу ријетким општинама које ће имати напајање водом са два извора.

“Количина воде која ће стизати је довољна за дупло већи број становника од оног које сада има Невесиње.  Ово је једна од предиспозиција за развој и за било каква улагања и довођење инвеститора“, наводи Таминџија.

Напомиње да су се сада стекли услови да у будућности и невесињска села добију водовод.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!