Привреда

Поднесен званичан захтјев за извоз црвеног меса у ЕУ


Инспектори Директората за здравље и храну Европске комисије су извршили планиране контроле и увјерили се да су створени најважнији предуслови да се, након добијања дозволе за извоз у ЕУ производа рибарства, млијека, меда, меса перади и производа од меса перади, воћа и поврћа, односно кромпира као најосјетљивије врсте, БиХ ускоро одобри и извоз посљедње врсте меса и производа животињског поријекла.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ истичу да је ово важан тренутак за пољопривреду и економију уопште, јер упућивање службеног позива мисији Директората Европске комисије, као и у претходним случајевима, значи да су завршене све процедуре и да је систем знатно напредовао.

“Остало је још да завршимо такозвани нулти попис, што су посљедње активности пред добијање дозволе. Тиме би БиХ у потпуности задовољила све стандарде за извоз свих производа биљног и животињског поријекла”, додаје се у саопштењу.

Европска комисија је претходно одобрила такозвани План праћења резидуа за црвено месо за БиХ, а надлежни органи су реализовали бројне активности на побољшању система службених контрола у сегменту здравља животиња и производње хране животињског поријекла.

У писму Министарства спољне трговине се, с обзиром на велико интересовање произвођача меса говеда, оваца и коза у БиХ за извоз на тржиште ЕУ, позивају представници Директората за здравље и храну Еевропске комисије да обаве мисију у сврху одобравања извоза меса.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!