НевесињеПолитика

ИНТЕРВЈУ Илија Таминџија, кандидат СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске: Покренули смо историјске пројекте у Херцеговини и нећемо стати


Херцеговци су два пута до сада бирали Илију Таминџију за свог представника у Народној скупштини Републике Српске.  У том периоду Херцеговина је добила огромну подршку Владе Републике Српске и започети су историјски пројекти. Неке од њих покренуо је и сам Таминџија, који је иначе извршни директор за производњу и техничке послове Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ). И на овим изборима, СНСД се одлучио да га кандидује за Народну скупштину Републике Српске у  изборној јединици 9.  Овај инжењер у интервјуу за Топ Портал говори о пројектима који су заједнички почели, а многе и завршили, Влада Републике Српске, локалне власти и ХЕТ. Таминџија тврди да ће енергетски пројекти које је почела ова власт донијети препород Херцеговини. Наглашава да грађани вјерују СНСД-у који је до сада сачувао Републику Српску и који гради бољи живот за све грађане.

Предизборна кампања је у пуном јеку, како стоји  СНСД и кандидати за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић?

Иза СНСД-а су изванредни резултати. Сачували смо и стабилизовали Републику Српску, свакодневно се ради на новим пројектима, побољшања су видљива у свим сегментима.  Људи то препознају и подржавају. И прије предизборне кампање СНСД је имао значајну предност у односу на друге странке. Сва истраживања рађена задњих пола године показују велику предност наших кандидата Милорада Додика и  Жељке Цвијановић. До избора подршка може само расти, јер док ми нудимо програм, раст пензија, плата, нова радна мјеста, стабилност Републике Српске, Савез за издају поткопава институције Републике Српске, прави раздор, инциденте, подмеће и  покушава направити револуције по сценаријима страних центара моћи којима је циљ укидање Републике Српске.

Многи аналитичари и медији тврде да се мјесецима ради на пројекту рушења власти у Републици Српској који се потпомаже из одређених страних центара моћи, а у овој седмици су високом званичнику СНСД-а Николи Шпирићу уведене санкције САД-а. Како то коментаришете?

Ових дана постало је потпуно јасно и очигледно све о чему се  до сада можда нагађало, а то је да се власт у Републици Српској  покушава срушити уз помоћ страних центара моћи и на улици пошто то не могу учинити легалним путем на изборима.  Покрет који данима протествује на Тргу Крајине у Бања Луци сада је дио кампање СДС-а и ПДП-а. Стављање Шпирића на црну листу САД-а због корупције, а да при томе човјек није оптужен ни осуђен ни за једну коруптивну радњу, јасно говори да је све испланирано и излобирано с истим циљем, а то је срушити СНСД и Милорада Додика, а потом ће то исто лако учинити и са Републиком Српском. Жалосно је што су неки Срби пристали бити извођачи тих прљавих радова надајући се да ће се на тај начин домоћи власти, јер народ их никад неће изабрати.

Да ли ће по Вама кампања и избори протећи у мирној атмосфери с обзиром да су на почетку кампање забиљежени инциденти?

Странке Савеза за издају чине све да направе инциденте да испровоцирају сукоб или нереде, те можда направе и ситуацију у којој не би био могуће одржати изборе. Постоје информације и да би се након избора, када губитници, не буду задовољни резултатима, могли изрежирати инциденти и ситуације да ‘улица’ изборе проглашава нерегуларним.  Ја вјерујем у МУП Републике Српске који је гарант безбједности свих грађана и Републике Српске  и надам се да се неће дозволити нарушавање безбједности грађана и институција.

Кандидат сте СНСД-а из изборне јединице 9 за Народну скупштину Републике Српске, са чим СНСД у овој изборној јединици излази пред бираче?

СНСД у цијелој Републици Српској, па тако и у изборној јединици 9 која обухваћа Херцеговину и исток Српске, излази с резултатима. Предсједник и Влада Републике Српске, те званичници СНСД-а посљедњих неколико година су помогли да се покрену историјски пројекти који ће промијенити Херцеговину. Ту прије свега мислим на Горње Хоризонте, историјски пројекат који је покренут након 50 година и који ће у сваком смислу препородити Херцеговину, донијети новац и нова радна мјеста. Ту су бројни инфраструктурни пројекти , међу којима изградња нове цесте на дионици Гацко – Тјентише вриједна 10 милона евра коју помаже Република Србија, а која ће олакшати путну комуникацију из Херцеговине према Србији, изградња и реконструкција путне инфраструктуре широм Херцеговине.  Само ћу споменути историјске пројекте попут Болнице у Невесињу, која је једна од најсавременијих у Републици Српској, затим водовода у Невесињу, затвореног олимпијског базена у Требињу. И најоптимистичнији Херцеговци били су сумњичави када су у питању ови пројекти, али данас их имамо. Хидроелектране на Требишњици, може се слободно рећи, свакодневно инвестирају у неки пројекат у Херцеговини  и  стуб су развоја Херцеговине. Нема сегмента развоја и живота у Херцеговини гдје ХЕТ није помогао, а сјетимо се да раније и није било тако.

Радимо и градимо, правимо бољу пословну климу, отварамо радна мјеста. Можда све то згледа премало и споро, али идемо напријед и нећемо стати док од Херцеговине не направимо мјесто у које ће свако пожељети доћи да живи и ради. Ми не заборављамо ни раднике, ни пензионере, ни борце, ни породице погинулих, ни студенте, социјално угрожене, никога. Брига о сваком грађанину је наша задаћа.

Ви сте кандидат из Невесиња, можете ли се осврнути на ситуацију у тој општини?

С поносом могу рећи да је у Невесиње, задњих годину и по дана откако је СНСД преузео власт у овој општини  уложено више него задњих десет година. Невесиње је добило највишу политичку подршку у својој историји.  Многи нису могли вјеровати да ће се реализовати пројекти попут изградње Болнице, водовода, пут према Требињу, као и пројекат Горњи хоризонти. Уз помоћ  ХЕТ-а који је инвестирао 7 милиона марака, Невесиње ће ове јесени коначно добити питку воду и биће ријешен овај вишедеценијски проблем који је тиштио сваког човјека у нашој општини. Осим великих пројеката који се реализују на подручју ове општине, ту је и низ мањих, али јако важних пројеката. Реновирана је спортска дворана у коју је уложено 800.000 КМ, Дом културе у који је уложено 550.000 средстава Влада Републике Србије и Републике Српске. У путну инфраструктуру је задњих годину дана уложено око 10 милиона марака.  Урадили смо и рехабилитацију пута према Берковићима, а урађен је и мост у селу Зови до, док је у сљедећој години планирана и рехабилитација пута према Мостару. Захваљујући подршци Владе Српске и локалне власти у овом моменту у Невесињу се реализује неколико приватних инвестиција међу којима пројекат тржног центра, градња пилане, сушаре и бензинске пумпе што ће донијети посао за 70 радника у Невесињу.

Који су још планови за Невесиње?

План је обновити цјелокупну путну инфраструктуру и створити услове за инвестирање како бисмо отворили нова радна мјеста. Наш главни задатак у наредном периоду је изградња ХЕ Дабар који ће Невесињу и цијелој Херцеговини донијети многе бенефите.

Посљедњих година Ви сте најангажованија особа на пројекту Горњи Хоризонти, када се може очекивати да са ХЕ Дабар потекну први киловати струје и шта тај пројекат доноси Херцеговини?

“Горњи хоризонти“ су пројекат који треба оживјети и препородити источну Херцеговину, али имати позитивне ефекте на цијелу Републику Српску. Завршетком само прве електране ХЕ “Дабар“  биланс производње ХЕТ-а ће се  повећати близу 50 одсто,  а завршетком изградње цијелог пројекта “Горњи хоризонти“ хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у овом дијелу Европе. Уз количине струје и новац који ће источнохерцеговачке општине добивати  за накнаде за потопљено земљиште и водни допринос, “Горњи хоризонти’ донијеће и на стотине радних мјеста у Херцеговини.

ХЕТ је до сада уложио 83 милиона властитих средстава у ХЕ “Дабар“, а у јуну је расписао јавни међународни позив за финансирање и изградњу Хидроелектране /ХЕ/ „Дабар“ на који се јавило чак 19 компанија из девет земља. Ради се о озбиљним свјетским компанија из Кине, Италије, Чешке, САД-а, Француске, Шпаније, Турске, чија ће обавеза бити да обезбједе кредитна средства у висини од 200 милиона евра и да у року од четири године доврше радове на најзначајнијем енергетском објекту који ће се градити у Републици Српској. ХЕТ би, након изградње, био потпуни власник хидроелектране, а кредит за урађене радове би се отплаћивао 15 година. Пројекат подразумијева изградњу бране Пошћење с насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду с пратећим објектима и опремом, далековод за прикључење ХЕ “Дабар“, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље – Фатничко поље. ХЕ “Дабар” ће бити инсталисане снаге 160 мегавата и она је најважнији енергетски објекат у систему “Горњи хоризонти”, који спада у ред највећих инвестиционих пројеката у региону. Пројекат предвиђа пребацивање вода из Гатачког и Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. Цијели пројект “Горњи хоризонти“, који је међу највећим инвестиционим пројектима у региону, коштаће више од милијарду марака.

Још увијек постоје  мишљења да је Херцеговина помало запостављена у односу на друге дијелове Републике Српске, да ли је  то тачно и има ли СНСД у Херцеговини неки развојни план за ову регију?

СНСД је промијенио ту праксу и то показују сви наведени примјери и пројекти. Најбоља потврда да то није тако, већ да интерес за Херцеговину данас показује и Србија јесте посјета предсједника Србије Александра Вучића Херцеговини у априлу ове године, као и сједница двије Владе у Требињу у августу. Подршка два предсједника и двије Владе велики нам је подстицај. Док други причају да је Херцеговина запостављена, ми радимо и мијењамо ствари на боље.

Која је Ваша порука грађанима?

Моја порука грађанима је да дају подршку кандидатима СНСД-а за предсједника Републике и члана Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић и Милораду Додику, те кандидатима СНСД-а за све нивое власти како бисмо градили бољу и јачу Републику Српску за све нас и нашу дјецу. Волимо Српску, волимо Херцеговину и ништа нас неће зауставити.

Извор:ТОП ПОРТАЛ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!