Друштво

Школе у Српској отварају врата за више од 126.000 ученика


Данас почиње настава у свим основним и средњим школама у Републици Српској и у клупе ће сјести више од 90.000 основаца и више од 36.000 средњошколаца.

Такође, ове школске 2018/2019. године у школе у РС уписано је 9.600 првачића, а ђаци ће наставу похађати у 197 централних и 501 подручној школи.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, рекао је да су све школе у РС спремне за почетак нове школске године, те апеловао на наставнике и руководства образовних установа у којима су још у току грађевински радови да се првенствено води рачуна о безбједности ученика.

„Када су у питању први и други разред основне школе, више од милион марака је у буџету издвојено за набавку бесплатних уџбеника. За све ученике који путују даље од четири километра до школе обезбијеђен је превоз, за шта се годишње издваја око 4,5 милиона КМ“, рекао је Малешевић и додао да је у протекле четири године у образовање уложено више од 90 милиона КМ.

Напоменуо је да је у 91 школи обезбијеђен проширени програм за ученике, као и да је Министарство ове године у свим школама обезбиједило асистенте за ученке који имају потешкоће у развоју. Нагласио је да је од ове школске године у наставни програм историје за девети разред основне школе и трећи и четврти разред гимназије уведен садржај који се односи на период протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

„Новина ове године је и увођење вјеронауке у средње школе“, истиче Малешевић.

Додао је да ће вјеронаука бити увођена постепено од првог разреда средње школе ове године, с тим да је ученицима понуђена алтернатива, а то је у првој и другој години култура религије, а у трећој и четвртој години етика. Говорећи о најављеном закону, којим би ћирилица постала главно писмо у РС, Малешевић је рекао да српски језик и ћирилица представљају основ српског националног идентитета, те да би њихова заштита требало да буде главни циљ и задатак језичке политике РС.

Како су „Независне“ раније писале, иако је у РС из године у годину све мање ђака у основним школама, до затварања школа, али ни гашења подручних одјељења, неће доћи. Како су тада у Министарству просвјете и културе РС казали, предвиђено је затварање само оних школа у којима не буде ниједног ученика, те јединица локалне самоуправе затражи њено затварање. Како је тада наведено, у 77 подручних одјељења за наредну школску годину није уписан ниједан првачић, у 93 подручна одјељења уписан је по један ученик, док су у 73 подручна одјељења уписана по два ученика.

Почетак септембра значи и почетак нове школске године, па тако из Агенције за безбједност саобраћаја РС кажу да је то знак свим возачима да повећају опрез у вожњи јер ће се у саобраћају наћи и велики број школараца.

„Дјеца су категорија рањивих учесника у саобраћају, јер у тој доби тек развијају своје вјештине за безбједно кретање у саобраћају. Саобраћајне незгоде с пјешацима су један од водећих узрока смрти и ненамјерних повреда дјеце узраста од пет до девет година“, наводе из Агенције. Нагласили су да ће заједно с Министарством саобраћаја и веза РС, МУП-ом РС, Министарством просвјете и културе РС, Ауто-мото савезом РС и јединицама локалне самоуправе реализовати превентивно-едукативне активности под називом „Возачи, школа је за нас опрез је за вас“.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!