Привреда

Основано предузеће ХЕ Бук Бијела

Подијели...


Вршилац дужности директора “Електропривреде Републике Српске” Радмила Чичковић и директор “Хидроелектране на Дрини” Недељко Перишић потписали су данас у Требињу уговор о оснивању заједничког предузећа “Хидроелектрана Бук Бијела” које ће се бавити производњом и продајом електричне енергије са сједиштем у Фочи.

Новоосновано предузеће је у већинском власништву “Хидроелектране на Дрини” која у оснивачком капиталу учествује са 80 одсто, а “Електропривреда” са 20 процената власничког удјела.

Перишић је изразио задовољство што је коначно, послије дуго година, формирано предузеће “Хидроелектрана Бук Бијела”.

“Част и задовољство је бити у заједничком конзорцијуму са `Електропривредом Републике Српске`. Ми ћемо као већински власник дати све од себе да пројакат иде планираном динамиком и надам се да ћемо након провођења процедура почети све потребне активности на изградњи овог пројекта”, изјавио је Перишић.

Чичковићева је истакла да ће овај објекат, када буде изграђен, знатно побољшати енергетски биланс Републике Српске и дати додатну снагу производним капацитетима “Електропривреде Републике Српске”.

“Хидроелектрана Бук Бијала” налази се у горњем току ријеке Дрине и удаљена је око 11,6 километара узводно од Фоче.

Влада Републике Српске је за њену изградњу “Електропривреди Републике Српске” додијелила концесију на период од 50 година.

Процијењена вриједност инвестиције износи 382.407.793 КМ.

У току су активности по питању провођења тендерске документације за пројектовање, изградњу и обезбјеђење финансијских средстава путем кредита које проводи Министарство индустрије, енергетике и рударства, а за вршиоца дужности директора “Хидроелектране Бук Бијела” именована је Бранислава Милекић.

Извор: Срна


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!