ИстакнутоПривреда

Источна Херцеговина под противградним кишобраном


У Требињу се, први пут у његовој историји, формира пословница противградне превентиве, за шта је град Требиње дао локацију на локалитету Дражин до, док ће се дуж требињских ораница, највише уз ријеку Требишњицу, поставити још 14 локација ракетних лансирних система.

У питању је регионални центар за противградну превентиву и успостављање противградне заштите за цијелу источну Херцеговину, који се инсталира у оквиру пројекта „Модернизација техничког дијела службе противградне заштите РС“, цјелокупне вриједности  25 милиона марака.

Пројекат финансира Влада РС, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, на основу усвојене Стратегије развоја противградне заштите Републике Српске.

Тихомир Дејановић, директора ЈП „Противградна превентива РС“, потврдио је да је планирано да се, поред регионалног центра, који се гради у Дражин долу, на подручју источне Херцеговине распореди и 60 противградних станица.

„Станице ће бити распоређене на локацијама гдје је најинтензивнија пољопривредна производња, као што су подручје уз Требишњицу, Попово поље, Невесиње, Љубиње, Берковићи, како бисмо та подручја ставили под кишобран противградне заштите“, каже Дејановић, према чијим ријечима се планира да се до септембра ове године заврши радарски центар у Дражин долу, који ће користити америчке софтвере посљедње генерације, као и лансере у источној Херцеговини.

Он каже да је за регионални центар планирана екипа од четири запослена, који се већ обучавају за овај посао, и наглашава како је РС прва ушла у аутоматизацију овог система у региону.

„Овакви радари и лансери су најновије генерације и ми смо први на простору бивше Југославије који посједујемо овакве софистициране системе, па у области противградне заштите сада имамо савременији систем од Хрватске и Србије“, казао је Дејановић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!