Привреда

Таминџија: Расписан међународни тендер за изградњу ХЕ “Дабар”


Извршни директор за производњу и техничке послове предузећа “Хидроелектране на Требишњици” (ХЕТ) Илија Таминџија изјавио је Срни да су ХЕТ и Хидроелектрана /ХЕ/ “Дабар” расписали међународни јавни позив за финансирање и изградњу ХЕ “Дабар” по систему “кључ у руке”, вриједан око 400 милиона марака.

Таминџија је појаснио да позив за изградњу хидроелектране инсталисане снаге 160 мегавата подразумијева изградњу бране Пошћење са насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду са пратећим објектима и опремом, далековод за прикључење ХЕ “Дабар”, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље – Фатничко поље.

Он је навео да су до сада биле заинтересоване три кинеске и једна европска компанија, те да услове из позива могу испунити само велике свјетске компаније.

Рок за изражавање интереса је 20. јул, а рок изградње је четири године. ХЕ “Дабар” би након изградње била потпуни власник хидроелектране, а кредит за урађене радове би отплаћивао 15 година.

ХЕ “Дабар” је већ завршила припремне радове – изградњу приступних путева до будућих објеката, далековода за напајање градилишта електричном енергијом и система за водоснабдијевање.

“Урађен је и главни пројекат за све објекте, студија изводљивости и економске оправданости, а у завршној фази је процес експропријације земљишта за добијање грађевинских дозвола”, појаснио је Таминџија.

Према његовим ријечима, у току су радови на изградњи доводног тунела за ХЕ “Дабар” која посједује и еколошку дозволу за изградњу свих објеката.

Завршетком ХЕ “Дабар” биланс производње ХЕТ-а повећаће се за око 50 посто, а завршетком изградње комплетног пројекта “Горњи хоризонти” хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у региону.

ХЕ “Дабар” је најважнији енергетски објекат у систему “Горњи хоризонти”, који спада у ред највећих инвестиционих пројеката у регону. Његова вриједност је више од милијарду марака.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!