Друштво

Усвојено продужење службе професионалних војника у Оружаним снагама БиХ


Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче је усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ којим се предвиђа продужење трајања службе професионалних војника.

Овим измјенама максимална дужина трајања службе војника помјера се на навршених до 40 година, чиме БиХ слиједи праксу земаља региона.

Истовремено се прописује процедура за продужење уговора у погледу испуњавања психофизичких стандарда, што ће омогућити континуирану спремност војника у извршавању задатака и, уз њихово стечено искуство, додатано ојачати Оружане снаге БиХ.

Допунама Закона помјера се и дужина трајања службе војника у резервном саставу са 35 на 40 година живота.

Наведени законски приједлог треба да усвоји Дом народа како би ова рјешења почела да се примјењују.

Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ, који је предложио Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ, није добио потребну подршку и за њега је обустављена процедура.

Због недовољног броја гласова посланика из Републике Српске, односно због непостојања ентитетске већине, на додатно усаглашавање Колегијуму Представничког дома упућени су Приједлог закона о допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ, који је предложио Мирсад Ђонлагић из СББ-а, те Приједлог закона о Агенцији за истраге и заштиту, који је предложио Савјет министара.

Гласањем у другом кругу Представнички дом одлучио је да прихвати раније предложене посланичке иницијативе којима се тражи уврштавање у дневни ред расправе у вези са радом Централне изборне комисије БиХ и праћењем предстојећих општих избора.

Усвојен је извјештај о раду Централне банке БиХ за 2017. годину, док су због непостојања ентитетске већине на усаглашавање Колегијуму упућени извјештај о раду Правобранилаштва БиХ и Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ за прошлу годину.

Изјашњавање о информацији о пројекту „ПРО-Будућност“ и Платформи за мир, коју је поднијело Министарства за људска права и избјеглице БиХ, одгођено је за идућу сједницу.

Извор: СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!