Привреда

Њемачка жели још његоватеља из БиХ


Њемачка агенција за рад почиње програм запошљавања његоватеља из БиХ за рад у њемачким заводима и установама за његовање старих и болесних лица, саопштено је на званичној интернет страници ове установе.

Како истичу, земље са којима ће програм бити покренут, осим БиХ, су Србија, Филипини и Тунис.

„Ми већ шест година спроводимо овај програм са Њемачким удружењем за међународну сарадњу (ГИЗ) те кроз програм ‘Троструки добитак’ едукујемо његоватеље из БиХ, Србије, Туниса и Филипина за њемачко тржиште рада. У овим земљама постоји вишак ове врсте радне снаге јер не могу наћи адекватно запослење у својим матичним земљама“, навели су они, те додају да је већ кроз програм преквалификовано 1.300 његоватеља.

Његоватељство је, како наводе, најбрже растућа индустрија у Њемачкој, у којој тренутно ради 1,6 милиона људи с пуним социјалним и здравственим бенефицијама, а у задње четири године примљено је 174.000 његоватеља са пуним бенефицијама.

„У посљедњих неколико година дошло је до повећања броја запослених његоватеља од 12 одсто. Поређења ради, укупно је у истом периоду пораст броја запослених у свим гранама у Њемачкој износио девет одсто“, наводе.

Агенција је, како наводе, због ових стално растућих трендова покренула активности довођења његоватеља из земаља у којима постоји адекватно едукована радна снага, а који не могу посао наћи у својим матичним земљама.

Када се ради о другим земљама ЕУ, истичу да је у посљедње двије године највише новозапослених његоватеља из Пољске, Румуније и Хрватске.

Како су истакли, у протеклих неколико година уложени су безуспјешни напори да се на овим позицијама запосле њемачки држављани, па се тако у прошлом мјесецу на 15.300 отворених позиција јавило само 3.000 незапослених Нијемаца и Њемица.

Колико је алармантна потреба Њемачке за његоватељима свједочи званични статистички податак да ће до 2025. тој земљи недостајати готово милион радника у сектору његе старих и болесних особа.

Према задњим доступним подацима које смо нашли, у 2015. години у Њемачкој радило је 47.000 његоватеља из БиХ, док је тај број сада засигурно значајно порастао.

Међутим, њемачки медији упозоравају да се људи који долазе у нади да ће наћи добар посао у установама за његоватеље често разочарају. “Die Zeit” пише да је једна његоватељица из Пољске успјела зарадити 950 евра мјесечно у једном дому близу Хамбурга, а да је неколико седмица радила седам дана заредом.

Како пише “Die Zeit”, просјечна зарада његоватеља на западу Њемачке је 10,2 евра бруто по сату и 9,5 евра на истоку, али истичу да се услови и зарада често разликују од установе до установе.

Колико су лоша примања његоватеља најбоље показује податак да је Андреа Налес, њемачка министарка рада, обећала да ће њемачка влада учинити све што је могуће да се зараде у овој области поправе.

Према њеним плановима, сатница би требало да се попне на 11,35 евра на западу и 10,85 евра на истоку Њемачке.

Искуство

Један читалац „Независних“, који је отишао у Берлин, истиче да је прва три мјесеца било јако тешко, да су услови рада били веома нехигијенски, а зарада мала.

„Након што сам успио нострификовати диплому и уз доста среће, успио сам наћи много бољу установу код Минхена. Сада сам задовољан, а да то нисам успио пронаћи и да сам морао остати у Берлину, вратио бих се кући сигурно“, каже он.

Бројеви

1,6 милиона људи раде као његоватељи

174.000 особа запослено у овој бранши у задње четири године

  1. године недостајаће готово милион радника

47.000 његоватеља из БиХ радило 2015.

Зарада по сатници у бруту

Запад 10,2 евра

Исток 9,5 евра

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!