Како живе Срби у долини Неретве (ВИДЕО) Како живе Срби у долини Неретве (ВИДЕО)
Бијело Поље код Мостара, највећа је српска повратничка заједница у долини Неретве. Повратак је почео прије двадесетак година. Да би опстали у том крају... Како живе Срби у долини Неретве (ВИДЕО)


Бијело Поље код Мостара, највећа је српска повратничка заједница у долини Неретве. Повратак је почео прије двадесетак година. Да би опстали у том крају и да би се вратли они који су га напустили током рата 90-их, неопходно је да добију статус конститутивног народа. Шта им је још потребно и како живе Срби у долини Неретве – провјеравала је екипа РТС-а.

Повратком Милована Гатала, повратила се и зарасла земља. Умјесто корова – никло је 25.000 струка јагода.

Милован Гатало из Бијелог Поља каже да живи од пољопривреде. „Од тога, нећу ваљда од пензије од 300 марака“, рекао је Гатало и додао да је први у Бијелом Пољу почео то радити, као и да је још из Чачка доносио јабуке у врећама.

Први повратници још 2006. године у Дабићевину у Бијелом Пољу, били су Антељи. Кућа им је у рату срушена, а они су протерани. Уз донацију, обновили су дом.

„Само да будемо здраво, то нам је најважније, а ево пут нам је мало лош“, рекла је Загорка Антељ из Дабићевине.

Даница Маврак из Дабићевине каже да се 90 одсто Срба вратило и да има необновљених кућа. Како каже, људи чекају донације, а финансијска ситуација је тешка.

Од предратних 7.000 Срба, у Бијелом Пољу живот обнавља њих 1.000. Најмлађе смо затекли у школи, на часу вјеронауке.

„Вратио сам се кад сам пошао у школу, прије осам година“, рекао је један од ученика. Дјевојчица каже да иде у музичку школу и свира клавир.

„Најбољи другови су ми је Џанан, Анадин и Недим“, истакао је други ученик, а за једну ученицу човек је од непроцењиве вредности, без обзира које је вере и нације.

Проблем је што српска дјеца немају своју школу. Бирају да ли ће је похађати са Хрватима или Бошњацима. Имају само часове вјеронауке. Српски језик, историју и културу, сваке друге суботе, посебно уче у Културно-просвјетном друштву „Просвјета“.

„И некако се ту посебно трудимо да свједочимо писмо Шантићево, културу Радуловићеву, историју Ћоровићеву и да деца буду баш богатија у тој различитости што иду у те друге школе, а опет и да негују и пре свега свој српски идентитет“, каже Радивоје Круљ, вјероучитељ и предсједник СПКД „Просвјета“.

Највећи проблем повратника је незапосленост. Више улагања и у инфраструктуру у овој мјесној заједници, неопходни су за бољи живот и опстанак.

Још једна од кућа која је уништена ратних деведесетих, ускоро би требало да добије свој кров. У исто вријеме један дио пута у Бијелом Пољу треба да буде асфалтиран и то уз помоћ донације Владе Србије.

Извор: РТС

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *