Политика

ЦИК расписао опште изборе у БиХ


Општи избори у Босни и Херцеговини за све нивое власти биће одржани 7. октобра 2018. године, објавила је данас Централна изборна комисија БиХ (ЦИК).

Централна изборна комисија БиХ на данашњој сједници расписала је предсједничке и парламентарне изборе у нашој земљи.

Становници Босне и Херцеговине ће у октобру ове године имати прилику бирати чланове Предсједништва Босне и Херцеговине, посланике за Представнички и дом Парламентарне скупштине БиХ, Представнички дом Парламента ФБиХ, предсједника и потпредсједнике  РС, представнике за Народну скупштину Републике Српске, као и представнике за кантоналне скупштине у  ФБиХ.

Централна изборна комисија БиХ изборе је расписала у складу са уставима и важећим Изборном законом БиХ према којем је ЦИК дужан у року од 150 дана прије дана избора донијети одлуку о одржавању Опших избора. Овогодишњи избори ће бити осми ошћи избори у БиХ од Дејтонског мировног споразума.

Званична предизборна кампања почеће 7. септембра, односно мјесец прије одржавања самих избора. Опши избори 2018. одржаће се без проведене пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, као и они 2014. и 2010. године, што значи да представници из реда осталих и даље неће моћи да буду бирани првенствено за чланове Предсједништва БиХ и делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, на индиректним изборима који се проводе након опших.

У међувремену политичке странке заступљене у Парламентарној скупштини БиХ покушаће наћи ријешење у вези с имплементацијом одлуке Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића, а која се односи на неуставне одредбе изборног закона.

Парламентарна скупштина БиХ може усвојити измјене и допуне Изборног закона БиХ до дана одржавања избора с обзиром на то да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним одредбе које се односе на индиректни избор делегата у домовима народа, а не директни избор заступника у заступничким домовима.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!