Друштво

Међународни дан слободе медија

Подијели...


Положај медијских професионалаца у БиХ је попут положаја сиромашних одликаша у јако лошем разреду.

Рекла је ово јуче Милкица Милојевић, дугогодишња новинарка “Еуроблица”, поводом Међународног дана слободе медија, 3. маја, а и друге колеге из медија се слажу да је положај новинара у БиХ и даље лош, да трпе притиске, страхују од тужби за клевете те да нису довољно плаћени.

“Иако рангинг ‘Репортера без граница’ показује да је БиХ, када су медијске слободе у питању, у најбољем положају у региону, то не значи да је БиХ у добром положају, него да је стање земаља у региону катастрофално”, каже Милојевићева.

Нагласила је да су истраживања показала да грађани највише вјерују медијима, од свих дијелова друштва, те да је то, како каже, непромијењена константа од 2009.

“То не значи да смо ми авангарда, него да су остали дијелови друштва у катастрофалном стању”, истакла је Милојевићева.

Према ријечима Синише Вукелића, предсједника Клуба новинара Бањалука, ситуација у медијима је тешка у цијелој БиХ и из године у годину је све тежа.

“На основу испитивања јавног мњења, које је рађено прије неколико година, сваки четврти испитаник у РС, а сваки десети у ФБиХ сматра да је новинара некад потребно ударити”, рекао је он.

Вукелић истиче да је економска ситуација у којој се налази све већи број редакција изузетно тешка, а, како додаје, све је теже живјети од тиража и гледаности, како би новинари могли бити квалитетно плаћени.

“Све више новинара одлази из ове професије и поред дугогодишњег искуства и много извора које су стекли “, оцијенио је Вукелић.

Маја Николић, дописница Радија Слободна Европа Тузла, коментарише да се може говорити да слобода медија у БиХ не постоји.

“Посебице зато што су нам јавни сервиси или опћенито медији у БиХ под неком, да је тако назовем, политичком ингеренцијом”, рекла је она.

Према подацима Линије за помоћ новинарима, на годишњем нивоу просјечно буде поднесено 100 тужби за клевету, а ове тужбе, тврди струка, значајно притишћу новинаре и гуше слободу њиховог извјештавања.

Пријетње тужбама за клевету и само њихово покретање су, истиче Вукелић, посебно узели маха у БиХ посљедњих година, а оне представљају, како каже, класичан питисак на новинаре и индиректно гушење новинарске слободе.

“Било је случајева гдје су тужени медији који су пренијели информацију, а да није тужен онај медиј који је ту информацију првобитно објавио и чак и у тим ситуацијама су доношене пресуде у корист тужиоца”, нагласио је Вукелић.

Љиљана Зуровац, извршна директорица Савјета за штампу БиХ, рекла је да понеки медији имају на десетине тужби за клевету.

“Тужбе за клевету представљају велики притисак на медије, који изазива огороман стрес у редакцији. Дани и дани се проводе у суду доказујући зашто сте нешто објавили и зашто сте имали право то да објавите”, казала је Зуровчева.

Истакла је да се тужбе за клевету подносе и за истраживачке текстове новинара, који су, како каже, приложили све доказе и имају верификоване изворе.

Новинари као важан корак коментаришу одлуку од прије неколико мјесеци када је Уставни суд БиХ, одлучујући по жалби новинара на пресуде Основног и Окружног суда у Бањалуци, одлучио да терет доказивања по основу тужбе за клевету треба да буде више на тужиоцу, те да се мора цијенити јавни интерес објављене информације.

Како је раније речено, овом одлуком ће практично подносилац тужбе теже добијати пресуде у своју корист, а самим тим и одштете у судским поступцима, јер ће морати доказати да су чланак или јавно објављена информација нетачни или неистинити.

Милорад Додик, предсједник РС, честитао је Међународни дан слободе медија и казао да су у РС створени услови за рад свих медија.

“Свако савремено и демократско друштво треба да тежи вриједностима које представљају слободни медији и слобода изражавања”, навео је Додик.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, истакла је да Влада РС разумије значај слободе медија те поручила да је увијек на страни фер, поштеног и непристрасног извјештавања јавности.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, рекао је да су објективни, професионални и независни медији стуб сваког демократског друштва и његов незаобилазан коректив.

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из РС, истакао је да подржава слободу медија те да се противи свим облицима пријетњи и угрожавања безбједности новинара.

Убиство новинара

Седмицу у којој се данас прославља Међународни дан слободе медија обиљежило је страдање новинара у Кабулу. Убијени су новинари Слободне Европе, као и новинари из још пет медијских организација. Ово је најочигледнији примјер напада на новинаре, док се они много суптилниј, како преноси Радио Слободна Европа, дешавају преко политичких притисака и ограничавања медијских слобода.

Најновији извјештај о медијским слободама показује да су у Европи и даље оне на највишем нивоу, али им је ниво у прошлој години највише опао. Када је ријеч о региону, Србија је највише пала (76. мјесто), док је БиХ свој рејтинг поправила за три мјеста и сада је на 62. позицији. Хрватска је на 69. мјесту, Албанија 75, Црна Гора 103. и Македонија 109.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!