Република Српска

У болницу у Фочи улаже се 15 милиона КМ. Србија уплатила 2,5 милона евра за пут Тјентиште-Фоча


У Фочи милионска улагања: 15 милиона марака за опремање Универзитетске болнице, која је и наставно-научна база Медицинског факултета, више милиона у изградњу путне инфраструктуре и дуго-прижељкиваног Дјечијег вртића, потврђено је у сусрету предсједника Српске Милорада Додика, министара Петра Ђокића, Драгана Лукача и Јасмине Давидовић са начелником Радисавом Машићем.

Дјеца су приоритет! Иако скоро шездесет година ради у неусловној згради, у фочанском дјечијем вртићу, у коме је 164 дјеце, нема мјеста. На чекању је њих 124. За нову зграду, чија изградња ускоро почиње, општина Фоча је обезбиједила 2,5 милиона марака.

Помоћ од 100.000 КМ стигла је и од предсједника Републике.

Слађана Владичић директора ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ рекла је да зграда није ни грађена за дјечији вртић, те да када се све узме у обзир, ова зграда је насушна потреба.

Потреба је и да се заврши изградња жељезног моста на ријеци Дрини, порушеног у НАТО бомбардовању 1995. године.

Влада Српске ће додијелити 326.000 марака. У Општинској управи истичу да су, уз подршку републичких институција, урадили вишемилионске пројекте, попут изградње водовода.

„Завршићемо другу фазу водовода јер смо примарни већ завршили. Подстичемо рад Болнице и Факултета, јер је то перспектива Фоче“, рекао је начелник општине Радисав Машић.

Један од пројеката којем се радују од Фоче до југа Српске је и изградња пута Фоча – Тјентиште до Требиња. То је и дио развојних планова договорених са предсједником Србије Александром Вучићем.

„Србија је за те намјене већ уплатила 2,5 милиона евра, остаје да завршимо пројектовање, процедуру око извођача радова. Ми ћемо тај пут кренути да градимо, а он укупно кошта 20 милиона КМ. За нас је то приоритет“, навео је Милорад Додик предсједник Српске.

Општина, са Владом, договара и отварање погона за производњу дијелова намјештаја. Развојна шанса је и у подизању мини хирдоцентрала.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!