Политика

Додик позван на инаугурацију Путина


Предсjедник Републике Српске Милорад Додик добио је позив за инаугурацију Владимира Путина пишу електронски медији у региону.

Позив је услиједио приликом посјете предсједнице Савјета Федерације, горњег дома Федералне Скупштине Валентине Матвијенко Републици Српкој.

Најмоћнија жена Русије, за коју кажу да има велико повјерење Путина, дошла је у Сарајево и у очи јасно и гласно Бакиру Изетбеговићу и другим БиХ политичарима рекла ставове Русије.

У Бањалуци  је дочекана уз највеће државне почасти, а предсједнику РС Милораду Додику Путинову поруку је пренијела „у четири ока“, додавши да је Република Српска братска република и значајан партнер Русије на Балкану.

Посебно је нагласила да је предсједник Милорад Додик заслужан за добре односе са Русијом која подржава Републику Српску.

Посјету Матвијенко РС, предсједник Додик је оцијенио највишом оцјеном уз констатацију да је Република Српска постала видљивија у свијету. Он је додао и да је посјета показала, прије свега, пријатељство, разумијевање и добар однос Републике Српске са Русијом и њеним највишим руководством.

– Са поносом смо могли да видимо и осјетимо разумијевање наше позиције, положаја у којем се налази Република Српска и спремност Русије да сарађује са нама на тим питањима. Грађанима Републике Српске могу рећи да је ово успјешна посјета на понос Републике Српске, али и на задовољство Руске делегације, која се осјећала као међу пријатељима, рекао је Милорад Додик.

И док се посјета Валентине Матвијенко у Републици Српској сматра историјском, њено обраћање делегатима Дома народа у парламенту БиХ, у којем је рекла да ОХР треба да оде из БиХ и да комплетно правосуђе у БиХ треба да доживи темељне реформе, изазвало је жестоко реаговање бошњачких политичара, ОХР-а и Америчке амбасаде у Сарајеву.

Како преносе медији из Федерације БиХ, из америчке амбасаде у Сарајеву је саопштено, да је Валентина Матвијенко изнијела „лажне и неутемељене оптужбе које не заслужују посебан коментар“.

Реаговали су и из ОХР-а, рекавши „Русија је члан Савета за имплементацију мира у БиХ и неколико пута је јасно речено да Русија у потпуности поштује Дејтонски споразум, који обухвата мандат високог представника, као и очување територијалног интегритета БиХ.

Обраћање Валентине Матвијенко, није се допало ни Бакиру Изетбеговићу који сматра да за затварање ОХР-а треба „да сазре односи у БиХ и да то није питање времена него зрелости“.

Драган Човић се извинуо Валентини Матвиенко, за изречене реакције на њено излагање и рекао да је неопходно да ОХР и међународне судије у Уставном суду БиХ треба да напусте БиХ.

Младен Иванић српски члан Председниства БиХ је рекао, да нису добре критике изречене на излагање Матвијенко, јер Русија има право и обавезе да износи ставове, када је ријеч о примјени Дејтонског споразума.

– Све оно што је речено о БиХ и оно што нас треба да интересује, било је више него коректно, рекао је Иванић.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!