Друштво

Акција билећких основаца за очување животне средине (ВИДЕО)

Подијели...


Рециклажа је један од начина како можемо да сачувамо природне ресурсе и животну средину, али и да спријечимо загађење природе. Тога су свјесни ученици и професори у бројним образовним установама широм Српске.

Неки од њих покренули су акције прикупљања и одвајања отпада, а тако је и у билећкој ОШ „Свети Сава“.

Они су се опредјелили за прикупљање пластичне амбалаже, која ће касније послужити за рециклажу. Ученици кажу да је ова акција за њих изузетно важна, јер им помаже да науче како да чувају природу и да буду еколошки освијештени.

– Пуно година треба да се једна пластична боца разгради, око неколико стотина, и онда то је много важно, јер то иде на рециклажу и онда могу поново да се праве нове боце, и убацујем наравно. Ту имају двије канте за пластичне боце и за чепове. И онда скинемо чепове и убацимо у канту, а боцу убацимо у други контејнер – рекао нам је Лазар Милошевић, ученик ОШ “Свети Сава” Билећа.

Са њим се слажу и остали ученици који су одлучили да учествују у овој акцији.

– Сматрам да треба свако да убације, јер је то веома важно за околину, а тако не загађујемо, јер доста дјеце баца отпад ван тих канти, а то уствари треба бацати да би се то рециклирало и поново могло доћи у обраду – додала је Елена Ивезић, ученица ОШ „Свети Сава“ Билећа.

Када прикупе довољну количину пластичне амбалаже, намјеравају да је продају у неком од откупних центара. Зарађени новац, кажу у школи, уложиће у нешто што им буде неопходно за рад. Ипак, објашњавају, продаја и зарада нису им примарни циљ. Желе да науче ученике да у најранијем узрасту буду свјесни колико је важно очувати здраву животну средину.

– Дјеца су се страшно одазвала овој акцији. Много дјеце купује сокове у пластичним флашицама, на великим и малим одморима, једноставније је ту флашицу бацити на једно мјесто и искористити то што је бачено, него је бацити негдје на улицу или на неки другу депонију отпада гдје се неће искористити на овакав начин како смо ми то планирали – прича Миодраг Парежанин, директор ОШ „Свети Сава“ Билећа.

Интересантно је да су акцију ученика подржали и бројни Билећани, који често дођу до школе само да би пластичне флаше убацили у њихов специјални контејнер. Из школе позивају и остале, који се још нису прикључили акцији, да то учине.

– Чак се може организовати да представници наше школе дођу и отјерају тај отпад, који ће опет напомињем користити нама, а користити и њима, јер ћемо ослободити њихове куће отпада – нагласио је Парежанин.

Ова акција покренута је крајем прошле школске године, а како кажу, не намјеравају да је прекину. Ученици ове школе о важности очувања природе уче и кроз друге акције, које се реализују уз учешће еколошке секције.

Извор:ЕЛТАТВ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!