Култура

У Билећи приређено књижевно-ликовно вече посвећено Мому Капору

Подијели...


У Народној библиотеци „Владимир Гаћиновић“ у Билећи синоћ је приређено књижевно-ликовно вече посвећено истакнутом писцу и сликару Мому Капору.

Књижевно вече отворила је директорица Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“, Ирена Дунђер.

„У жељи да обрадујемо наше читаоце, али заинтересујемо и привучемо нове, одлучили смо да у наредним мјесецима приредимо серијал књижевних вечери посвећених домаћим писцима. Симболично, одлучили смо да прва у низу тих вечери буде посвећена човјеку који је, осим што је био успјешан писац, својим корјенима чврсто везан за Билећу. А то је Момо Капор“, изјавила је Дунђер.

Прочитане су само неке од одабраних страница Капорових књижевних остварења. У причама и одломцима, које су могле да се чују синоћ, видјели смо како је Момо на реалистичан и забаван начин знао да опише животну свакодневницу. Чули смо како је бити подијељен између двију домовина, оној у којој живи и оне из које је потекао. Колико год се опирали нико не може да побјегне од гена које су нам наши родитељи оставили у наслијеђе. Како се жене у препирци с мужевима често свађају саме са собом, како је неписмени, несуђени, жандар из Звијерине постао милионер и зашто су Херцеговци најначитанији људи на свијету само су неке од Капорових прича које су читале: Јелена Денда Борјан, Дајана Алексић, Данијела Батинић и Анђела Џелетовић.

Посјетиоци књижевно-ликовне вечери били су у прилици да виде и нека од ликовних остварења Мома Капора која су дио фундуса Галерије савременог српског сликарства билећке „Просвјете“.

Билећа online


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!