Република Српска

ПУРС: Корак предузми, рачун узми

Подијели...


Пореска управа Републике Српске покренула је кампању „Корак предузми, рачун узми“ која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС.

Поред превентивног дјеловања кроз медијску кампању, током овог мјесеца биће појачан и рад инспектора Пореске управе РС на терену, који ће у наредном периоду контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

Наиме, инспектори Пореске управе РС ће у наредном периоду ове појачане контроле вршити сваког радног дана, али и у дане викенда и то у смјенама, па овом приликом позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области и себе не доведу у ситуацију да пред и за вријеме васкршњих празника буду привремено затворени на период од 15 дана због неиздавања фискалног рачуна.

С циљем превентивног дјеловања, а што је и смисао ове кампање, наглашавамо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање…. Борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

Наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем електронске поште: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС. О резултатима појачаних контрола инспектора Пореске управе РС на терену јавност ће бити благовремено информисана.

Подсјећања ради, инспектори Пореске управе Републике Српске су у 2017. години извршили укупно 3.370 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 1.620 прекршајних налога на укупан износ казне од 1.143.770 марака. Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 581 пореског обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Извор:ПУРС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!