Србија

Грантом од 5 милиона евра Србија поново помаже општине у Српској


Република Србија поново ће помоћи општине у Републици Српској грантом од пет милиона евра.

Рекао је ово Александар Вучић, предсједник Србије, након што је данас у Београду разговарао са Милорадом Додиком, предсједником Републике Српске.

„Усагласили смо да у следећим општинама помогнемо у укупном износу од 5 милиона евра. Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. Ријеч је о општинама Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Бијељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње. Затим у оквиру Федерације БиХ помоћ од 500.000 евра за обнову и изградњу православних храмова“, објаснио је он.

Вучић је рекао да је издвојено и посебних милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа.

Додао је и да га је Додик замолио за помоћ око санације магистралног пута Гацко – Фоча.

„Размотрићемо то и одлуку донијети у року од два мјесеца“, рекао је Вучиц додајући да је вриједност тог пројекта 10 милиона евра.

Захвалио се Додику за подршку коју пружа Србији, те рекао да су разговарали о свим темама.

Додик је истакао да има велике разлоге и лични осјећај да се захвали за конкретну помоћ.

„Можемо обрадовати грађане у овим општинама да стиже помоћ“, рекао је Додик.

Навео је да су о другој транши помоћи разговарали прије нове године.

„Ову траншу помоћи иницирао је предсједник Србије и било би непримјерено да та захваланост изостане. Ова средства су могла да оду у општине на подручју Србије али радује нас спознаја да Србија жели да помогне Републици Српској“, истакао је Додик.

Да подсјетимо, Влада Србије је почетком септембра прошле године донијела одлуку да додијели око 5,5 милиона евра једнократне финансијске помоћи Републици Српској.

Извор:АГЕНЦИЈЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!