Политика

Славко Алексић: Не представљам никакву безбједносну опасност за БиХ


Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб „Ноћни вукови“, удружења „РС – Част отаџбине“ из Београда, „Ветеране Републике Српске“, као и радикалне селефисте, пише портал „Indeks.ba“.

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједности.

Међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански, Душко Вукотић, вођа руског мото-клуба „Ноћни вукови“ Александар Залдастанов звани Хирург, и вођа огранка ове организације у Србији Саша Савић. Залдастанову и Савићу је забрањен улазак у БиХ, наводи „Индекс“.

Према наводима овог портала, појединци који су безбједносна пријетња су и Предраг Богићевић, Мирко Велимировић звани Пајо, Александар Синђелић и Андрија Мандић.

Информација о организацијама, формацијама и појединцима који представљају безбједносну пријетњу по БиХ достављена је Заједничкој комисији за одбрану и безбједности БиХ, на њихов захтјев од прије мјесец и по.

У информацији Министарства безбједности налази се и Руско удружење ветерана „Наследници побједе за Балкан“ и Ветерани Републике Српске, а на попису су и браћа Нермин и Армин Ћулум из Санског моста, који је на челу Спортског клуба „УТ“. Двојица браће на челу су и бајкерске организације „Јунајтед Трибјунс“.

Полицијско-обавјештајне агенције у БиХ означиле су и Удружење грађана „Аскери“ као безбједносну пријетњу.

Портал „Индекс“ наводи да је за ово удружење наведено да немају обиљежја војне обуке нити формације, а да се у везу са њим доводе Берин Балијагић, Насер Орић, Армин Балтић, Енвер Хебибовић тренер Салке Зилџића, Нермин Ћуприја, те да „Аскери“ сарађују са удружењима „Понос“ из Грачанице, „Свјетло“ из Маглаја и са Сафетом Кудузовићем.

На списку је и Аир Софт клуб из Цазина „Црна муња“, за који је наведено да имају војну и полицијску обуку.

Безбједносна пријетња по БиХ је, према Министарству безбједности, и Удружење „Зелене беретке“. Као примјер зашто представљају опасност наведено је њихово саопштење од 7. децембра 2017. године, у којем су поручили члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговућу да „100.000 војника стоји иза њега“.

Опасност по безбједност у БиХ представља и сајбер–криминал и ширење говора мржње.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је раније да постоји тајни, повјерљиви документ о којем не би могао да излази у јавност.

„Али, могао бих рећи да смо обрадили цијелу ту проблематику, да постоје одређена сазнања и информације о постојању, да кажем, радикализованих група које у одређеним сегментима заговарају и неку врсту насиља. У тој информацији смо све скупа довољно образложили да надлежна комисија и парламент о томе може компетентно расправљати“, рекао је Мектић за Алтернативну телевизију.

Предсједник Удружења „Ветерани Републике Српске“ Душко Вукотић сматра да је министар безбједности БиХ Драган Мектић највећа пријетња по безбједност БиХ, јер неаргументовано говори о удружењима из Републике Српске.

„Уколико је тачна информација, коју је објавио један од портала, да су највећа пријетња по безбједност БиХ удружења и појединци из Републике Српске, онда се може рећи да је БиХ сигурно најбезбједније мјесто у свијету“, рекао је Вукотић Срни.

Он каже да би о свему требало да расправља Народна скупштина Републике Српске и да ће све учинити да тако и буде.

Војвода Славко Алкесић из Билеће изјавио је Срни да не представља никакву безбједносну опасност за БиХ, те да се не може ставити знак једнакости између организација проистеклих из отаџбинског рата и Ноћних вукова са вехабијским покретом.

„Ако су истините тврдње појединих медија, не представљам никакву безбједносну опасност за БиХ, ни ја ни било ко кога је прозвао министар безбједности БиХ – експонент политике која је стварна опасност по БиХ, а нарочито по Републику Српску и њене институције“, истакао је Алексић.

Он је поручио да се његова ратна прошлост може провјерити код сва три народа у БиХ.

„Моја ратна прошлост може да се провјери код Срба, муслимана и Хрвата који су читав рат провели на Грбавици. Не може се ставити знак једнакости између организација проистеклих из отаџбинског рата и Ноћних вукова са вехабијским покретом“, истакао је Алексић.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!