Друштво

Патријарха ће убудуће бирати двије трећине владика


Званичан назив Српске цркве убудуће ће бити „Српска православна црква – Пећка патријаршија“, а процедура избора патријарха биће поједностављена и он ће се бирати тајним гласањем, уз обавезну двотрећинску већину владика – то су најважније новине предвиђене приједлогом новог устава СПЦ, пишу „Новости“.

Важна новина је и то да ће се изабрани кандидат за црквеног поглавара звати архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља, наводи београдски лист, који је имао увид у уставни текст.

Према приједлогу новог устава СПЦ, постојећих 13 епархија постаће митрополије, а нови устав највјероватније ће бити усвојен на засједању највишег црквеног тијела – Светог архијересјског сабора, средином маја.

Рад на приједлогу почет је још 2012. године, формирањем комисије за ревизију постојећег устава, на чијем је челу био митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Овако уобличен текст постаће први цјеловити Устав Српске цркве још од 1931. године, напомиње београдски дневник.

Неименовани саговорник из Патријаршије за „Новости“ каже да је постојећи устав у многим својим дијеловима би застарио и готово непримјењив, а да је посљедња његова већа ревизија урађена 1947.

Промјене у званичном називу Српске цркве објашњавају се жељом да се ојача веза са њеним историјским средиштем у Пећкој патријаршији, али и с Косовом и Метохијом као најважнијом дијелом њене јурисдикције.

Најважније промјене у уставном тексту тиче се процедуре избора поглавара, при чему се напушта досадашња пракса „апостолског жријеба“ – насумичног избора једне од три коверте са именима кандидата.

Нацрт новог устава сугерише да се нови поглавар бира у Пећкој патријаршији, а као могућости предвиђена су црквена сједишта у Београду или у Сремским Карловцима.

Нови устав СПЦ, према његовој радној верзји, спроводи у дјело и стару идеју подјеле Архиепископије београдско-карловачке, па ће у престоници тако бити основане двије нове епархије: Вождовачко-винчанска, са сједиштем на Вождовцу, и Земунско-новобеоградска, чији ће владика сједети на Новом Београду, наводе „Новости“.

Извор:НОВОСТИ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!