Друштво

Од 2020. године грађани БиХ не могу у земље Шенгена без онлајн визе


За онлајн визу без које грађани БиХ од 2020. година неће моћи ући у земље Шенгена биће потребно дати од личних до безбједносних података, потврђено је „Независним“ у Служби за путовања и ауторизације која ће бити у надлежности да имплементира систем.

Подсјећамо да је већ раније најављено да од 1. јануара 2020. године ће грађани БиХ за улазак у земље Шенгена морати аплицирати за онлајн визу, која ће коштати десет конвертибилних марака.

У Служби за путовања и ауторизације смо сазнали да све што ће грађани требати је да имају приступ интернету, валидну имејл адресу и пет минута времена да у систем упишу име и презиме, основне податке о пасошу, породици, мјесту и датуму рођења, као и податке о евентуалној криминалној прошлости и кориштењу опојних средстава, запослењу, здравственом стању и претходним путовањима у земље ЕУ. Осим ових података, на сајту је наведено да ће апликант морати одговорити и на неколико безбједносних питања.

„Од 2020. године држављани БиХ ће морати користити онлајн систем регистрације прије него што напусте своју земљу, јер ће то бити законска обавеза приликом путовања у зону Шенгена. Грађани БиХ ће морати имати важећи пасош, кредитну или дебитну картицу и имејл адресу. Апликација укључује неколико безбједносних питања попут детаља путовања. Онлајн процес је једноставан све док су подаци истинити. Након одобрења, виза ће бити просијеђена путем имејла“, истакнуто је.

Виза би требало да буде одобрена у року од неколико минута путем имејл адресе коју апликант наведе у апликацији, а важиће пет година од датума издавања.

Пет евра, односно десет марака ће се плаћати за свако лице старије од 18 година, а за малољетнике издавање визе ће бити бесплатно.

„ЕУ тренутно нема у плану да користи биометријске податке попут отиска прстију или скенирања очију током аплицирања за визу. Уколико тренутна правила Безбједносне агенције остану на снази, систем ће бити кориштен само као допуна за податке о путовању“, наведено је.

Иста правила односиће се на све остале земље које сада уживају безвизни режим са земљама ЕУ. То су све земље Европе осим Косова, Бјелорусије, Турске и Русије, затим Канада, САД, Мексико и највећи број земаља Јужне Америке. У остатку свијета укључени су још Аустралија, Нови Зеланд, Јапан, Малезија, Тајван, Јужна Кореја, Израел и Уједињени Арапски Емирати.

Све земље Африке и даље остају у визном режиму, па се на њих нова правила не могу ни примијенити.

Једина неизвјесност, како је истакнуто, јесте судбина британских држављана након што Велика Британија напусти ЕУ – правила за Британце још нису донесена, јер се чека исход преговора. Ипак, како је истакнуто, очекује се да ће држављани Велике Британије добити безвизни режим, што значи да ће, примјера ради, држављани Велике Британије и БиХ имати једнак статус у ЕУ.

Подсјећања ради, ове мјере закључене су прошле године као дио одговора ЕУ на безбједносне пријетње, попут тероризма.

Подаци у онлајн апликацији за визу:

 • име и презиме
 • датум и мјесто рођења
 • пол и националност
 • име родитеља
 • подаци о пасошу
 • адреса и број телефона
 • прва земља уласка у Шенген
 • образовање и запослење
 • здравствени подаци
 • подаци о неосуђивању
 • безбједносни подаци

Грађани морају имати:

 • важећи пасош
 • кредитну или дебитну картицу
 • имејл адресу

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!