Свијет

Овако то раде велики државници: 12 приоритета Русије


Руски предсједник Владимир Путин одржао је говор пред Федералном скупштином у Москви, у којем се дотакао економије, социјалних питања у земљи, а посебан акценат ставио је на најновије руско наоружање.

У рекордном по трајању говору који је руски предсједник одржао пред посланицима Државне думе и сенаторима Савјета Федерације, руски предјседник је изнио 12 приоритета социјалног развоја земље.

Раст пензија

Како је Путин рекао, главно је повећати примања пензионерима како би се умањила разлика између висине пензије и плате коју је запослени примао прие одласка у пензију.

“Неопходан је програм подршке старијој популацији. То је главни задатак нове владе. То је наш дуг“, рекао је.

Подржати демографске трендове

У наредних шест година Русија за очување наталитета мора да издвоји најмање 3,4 билиона рубаља, што је око 50 милијарди евра, због чега ће буџет бити повећан за 40 одсто у односу на претходних шест буџета, изјавио је Путин.

Он је навео и да су негативни демографски трендови превазиђени, те да је наталитет у порасту, али да је приоритет и улагање у превенцију болести како би се смањила смртност, поготово код радно способног становништва.

Побољшати здравствену заштиту

Важан задатак је и да се побољша здравствена заштита и повећају плате здравственим радницима, по узору на највеће свјетске стандарде, рекао је руски предсједник.

“У периоду од 2019. до 2024. године у здравство ће се улагати преко четири одсто БДП-а, што је дупло више него раније. Потребно је наћи и друге изворе финансирања како се то не би одразило на економски раст земље”, нагласио је Путин.

Повећати могућност куповине стамбених јединица

Неопходно је повећати могућност куповине стамбених јединица на територији земље, како би у просјеку пет милиона породица годишње било у прилици да побољшају свој животни простор, навео је.

Како би се то постигло, указао је руски предсједник, потребно је испунити три услова — смањити хипотекарне кредите, решити пореске проблеме и пронаћи боље принципе изградње нових зграда.

Повећати БДП

До 2025. године укупан БДП потребно је повећати 1,5 пута, рекао је Путин и нагласио да је то изузетно тежак задатак, али да је Русија у стању да га реализује.

Како је истакао, БДП је прошле године порастао за 1,4 одсто, док је инфлација била рекордно ниска са укупних 2,5 одсто.

Ефикасно трошити средства

Нова влада имаће задатак да формира стабилне пореске услове који ће стимулисати економски раст, који би требало да буде виши од свјетског раста.

“То није једноставно, али је неопходно. То је кључни оријентир нове владе”, рекао је.

Развој градова

Путин је поручио и да је Русији неопходан програм развоја градова и осталих насељених мјеста широм земље.

“У наредних шест година потребно је дуплирати уложена средства за развој насељених мјеста. Крупни градови ће стимулисати стабилан развој мањих мјеста, али је, прије свега, неопходна модернизована инфраструктура”, рекао је.

Савремене комуникације

Руски предсједник је у поруци посланицима и сенаторима навео и да је за развој земље неопходно повезати цјелокупну територију земље савременим видовима комуникације.

“Кроз неколико мјесеци ће преко Кримског моста бити пуштен аутомобилски саобраћај, што ће дати нови импулс развоју Крима и цијелог југа Русије. Обновили смо федералне и локалне путеве, а у наредних шест година потребно је дуплирати средства која су до сада уложена”, истакао је.

Брзи интернет широм Русије

Русија мора да постане лидер у свијету када је ријеч о чувању огромних количина информације, а да би се то урадило потребно је да на цијелој територији земље буде уведен брзи интернет и то до 2024. године, поручио је Путин.

То ће, додао је, омогућити грађанима приступ дигиталном свијету, и онима који живе на крајњем сјеверу, али и на Далеком истоку.

Брза администрација

“Важно је и подржати грађане када је реч о административним пословима, односно омогућити им да све своје обавезе ријеше ’једним кликом‘“, рекао је руски предсједник.

То се односи, како је навео, и на плаћање пореских обавеза, али и на отварање нових предузећа, односно цјелокупна администрација мора бити поједностављена.

Транспарентност државних институција

Дигитализација државних институција мора бити завршена како би се спријечила корупција у државним институцијама, а чиновници морају да постану ефикаснији како би њихови резултати били далеко већи, рекао је Путин.

У државном апарату највише је оних који су поштени и пристојни — они морају да буду темељ новог система државних институција, додао је.

Акценат на новим професионалцима

Важно је осигурати процес стварања нових професионалаца који ће радити у државној служби, али и у индустрији, због чега су и осмишљени бројни програми попут “Лидери Русије”, рекао је Путин.

“Сви ви који желите да радите, да се покажете и са искрено служите држави и народу увијек ћете имати подршку Русије. То је основа нашег развоја”, закључио је предсједник Русије.

Извор:СПУТНИК

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!