Привреда

Опрез: Половина меда на тржишту је лажна


Од 73 узорка домаћег меда неодговарајућих је било 43, утврђено је мониторингом квалитета меда спроведеним у БиХ, потврдили су у Агенцији за сигурност хране БиХ.

„Разлози неусклађености били су повећан садржај ХМФ-а, активности дијастазе, смањен садржај редукованих шећера, електрична проводљивост, садржај сахарозе, као и садржај минералних материја и материја нерастворивих у води“, истакли су у Агенцији. Казали су и да је испитано укупно 100 узорака од којих је 73 домаћег, а 27 страног поријекла, те да је десет узорака меда из увоза било неисправно.

Према њиховим ријечима, надлежни инспекцијски органи располажу свим резултатима анализа добијеним кроз мониторинг, што им, како кажу, омогућава предузимање мјера у циљу заштите интереса потрошача у БиХ. Навели су да је примарни циљ мониторинга био сагледавање квалитета и испитивање параметара квалитета.

Ризах Османовић, предсједник Савеза пчелара БиХ, истакао је да на тржишту има много неквалитетних примјера меда.

„Људи желе да на разне непоштене начине дођу до неких средстава, па онда убацују шећер, сахарозу и друга средства“, истакао је Османовић.

Према његовим ријечима, постоје и увозни плагијати меда, а пчеларска удружења се, како каже, већ годинама боре против тога и указују на примјере меда сумњивог квалитета. Истакао је да би било добро извршити брендирање меда, као што су то урадили у Унско-санском кантону, те на тај начин, како каже, заштитили мед од кестена.

„Ми смо у другим кантонима покушали брендирати мед, али нисмо успјели јер неки кантони немају разумијевања за то, те су пчелари препуштени сами себи“, рекао је Османовић за „Независне“. Упозорио је да се раније дешавало да мед буде неисправан и због појачане концентрације хемијских средстава која неки произвођачи, како тврди, користе па могу утицати на квалитет меда.

Блажо Вујовић, члан Управног одбора Савеза удружења пчелара РС, казао је да раније није било толико случајева плагијата меда.

„Учествовао сам раније у прикупљању узорака меда и никада није било толико неисправних узорака, а сада их вјероватно има толико јер је несташица меда па људи мисле да ће лакше моћи да подвале лажни мед“, истакао је Вујовић.

Додао је да у Херцеговини већ неко вријеме влада несташица меда, те да људи због његове добре цијене вјероватно доприносе толиком проценту плагијата.

У Канцеларији за ветеринарство БиХ казали су да је у склопу Плана праћења резидуа за 2017. годину испитан одређени број узорака меда на резидуе ветеринарских лијекова и контаминаната.

„У два узорка меда утврђен је садржај тешких метала, и то олова и кадмијума, изнад максимално дозвољене количине прописане важећим прописима“, истакли су у Канцеларији.

Према њиховим ријечима, на утврђене тешке метале, који су главни загађивачи околине, произвођачи меда немају утицај, те да је изложеност потрошача резидуама ветеринарских лијекова и контаминаната веома ниска.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!