Привреда

Од 1. фебруара гориво скупље за 18 пфенинга


Од 1. фебруара наредне године гориво у БиХ поскупјеће за 18 фенинга по литру, потврдио је јуче „Независним“ Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Он истиче да је ово сасвим логичан корак, јер 15 фенинга плус ПДВ, што износи око 18 фенинга, иде директно држави и компаније које се баве прометом нафте и нафтних деривата принуђене су да одреде већу цијену по литру за поменути износ.

„Били смо све вријеме против повећања акциза, али нико нас није слушао. То је логичан слијед и исто ће, вјерујем, урадити и колеге у ФБиХ“, рекао је Берак.

Подсјећамо, Представнички дом БиХ на маратонској сједници 15. децембра усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама, којим се за 0,15 фенинга по литру горива повећава путарина те акцизе на биогорива и биотечности.

С обзиром на то да је Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ објављен у „Службеном гласнику БиХ“ у уторак, а да ће на снагу ступити 3. јануара наредне године, Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ, истиче за „Независне“ да ће се закон почети примјењивати од 1. фебруара, али да не може рећи хоће ли цијене горива бити веће.

„Избор је на нафташима. Да ли ће они узимати дио те цијене од марже, а дио од крајњих купаца, или ће, овисно о набавци горива, ако је по јефтинијој цијени оставити цијене исте и не узимати ништа“, рекао је Ковачевић.

Парламентарац с којим смо разговарали тврди како не би требало да дође до поскупљења, те да уколико ипак до њега дође, нафташи тиме себи чине медвјеђу услугу.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а, истиче да ступање на снагу закона не значи аутоматски да ће доћи до повећања цијена горива.

„Надам се да ће компаније у БиХ које се искључиво баве дистрибуцијом горива и којима је основа рада с горивом пронаћи начин да цијене оставе исте и да то не утиче на грађане БиХ“, казала је Мајкићева.

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а, наглашава да дистрибутери нафте и нафтних деривата имају на 1,86 фенинга по литру горива маржу од 0,44 фенинга, те да из тога може бити покривена цијена додатне акцизе.

Маја Гасал-Вражалица, посланик ДФ-а, наглашава да се обистинио страх 20 посланика који су били против закона и који су све вријеме упозоравали да ће то бити директан удар на грађане БиХ.

„Зашто би неко узимао од своје марже да би дао порез на порез држави. Логично је да ће дистрибутери повећати цијену горива по литру“, казала је она и најавила да ће 20 посланика поднијети апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности закона.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!