Привреда

Влада РС од херцеговачког крша прави плодно земљиште

Подијели...


Влада Републике Српске, тачније Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, планира рекултивацију зараслог и запуштеног земљишта у Херцеговини, као и његово наводњавање, како би се искористио његов потенцијал за поједине културе.

У плану је и набавка специјализованих машина за подривање тла, дробљење камена и терасирање крашких терена, а процјењује се да би таква механизација коштала око четири милиона марака.

Крчење и уређење би приоритетно било вршено на пољопривредном и шумском земљишту у својини РС, а којег на подручју четири општине има скоро 2.000 хектара. Кроз закуп и концесије би осигурало вишегодишње намјенско кориштење за воћарску и виноградарску производњу, као и узгој љековитог, ароматичног и зачинског биља. Све то би се реализовало кроз Центар за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине, а који је јуче од Владе РС добио зелено свјетло за оснивање.

У питању је координационо тијело које би радило на увезивању републичких институција на наведеном подручју, као и њихове сарадње с локалним заједницама, привредним субјектима и пољопривредним произвођачима.

Циљ је унаприједити искоришћавање постојећих аграрних ресурса и потенцијала југоисточне Херцеговине, који обухватају подручје Требиња, Берковића, Билеће и Љубиња.

“То подручје карактеришу блага медитеранска клима и дужа вегетациона сезона, погодна за производњу раног поврћа и воћа, врхунских вина, као и љековитог, зачинског и ароматичног биља врхунског квалитета. Битно је нагласити да се на медитеранском подручју Херцеговине, уз примјену одговарајућих система наводњавања и осталих агротехничких мјера, могу постићи двије жетве у једној вегетационој сезони”, наводи се у документу који се јуче нашао пред министрима у Влади РС.

У њему стоји и како атрактивна географска позиција, близина мора, повољна клима, плодно земљиште, очувана инфраструктура, водено богатство, индустријска база, могућност разноврсне пољопривредне производње те еколошки чист медитеранско-херцеговачки амбијент представљају ресурсе који отварају широке развојне перспективе југоисточне Херцеговине.

Иначе, иницијатива за оснивање је презентована на састанку који је одржан 4. децембра ове године у Требињу и сви учесници су је подржали и изразили спремност за учешће у раду Центра за аграрни развој.

У плану надлежних је да до краја фебруара донесу оснивачке акте, а да град Требиње обезбиједи адекватан простор за рад центра. Паралелно с тим, “Шуме РС” ће у свом финансијском плану урачунати средства за набавку специјализоване механизације за уређење земљишта и то преко кредита. Центар би с радом требало да почне у марту.

Према ријечима Веселина Дутине, директора Аграрног фонда града Требиња, који такође учествује у овом пројекту, механизацијом би управљао Центар за газдовање кршом Требиње.

“Ово је добра ствар јер ћемо се сви озбиљније бавити пољопривредом, а све установе које се баве њеним развојем ће се објединити и биће у пуном капацитету у том сегменту”, каже он.

Дутина оцјењује како је пољопривреда у Херцеговини и даље на ниским гранама, али да се све ради како би се то промијенило.

“Град Требиње је свој допринос дао оснивањем Аграрног фонда прије девет мјесеци, а урадили смо неке значајне пројекте. Тако смо направили три мини-хладњаче и од наредне године ћемо организовати откуп од нашег домаћег становништва, који ћемо пласирати у наше маркете и угоститељске објекте”, казао је он.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!