Друштво

Ешерихија узнемирила Билећане


У билећком „Водоводу“ је пронађена повећана концентрација бактерије ешерихије, о чему су обавијештени и потрошачи, а забрањена је употреба воде за читаву општину.

Једна Билећанка каже да неће пити воду до даљег и да је забринута због двоје унучади, па воду купују у продавници, а чесме су заврну“. На једној од неколико контролних тачака утврђен је већи број од дозвољеног броја бактерија ешерихије, па смо због тога забранили употребу воде за читаву општину док не урадимо поновно узорковање које је већ обављено, али се резултати анализе коју радимо у Требињу још ишчекују“, рекао је за „Независне“ Бранислав Вукоје, директор „Водовода“ Билећа.

Он појашњава да су Билећани прије петанестак дана имали проблем са неугодним мирисом воде и да су тада узорак слали за Бањалуку.

Каже да тадашњи мирис воде ипак нема никакве везе са ешерихијом и новонасталим проблемом, јер је установљено да је једини узрок тадашњег проблема дуготрајна суша која је узроковала нестанак воде и у подземним токовима.

„Ешерихија је стално присутна у сировој води која је непрерађена, а количина ове бактерије се смањује прерадом воде која се обавља у водоводима, тако да и сада ми имамо исправну воду на неколико контролних тачака, а само на једној је мутноћа, која је ових дана велика због наглих падавина и прилива, омела дезинфекцију воде, па смо добили  упуте о промјени режима дезинфекције“, навео је Вукоје.

Напомињући да у овом случају хлор „није одрадио своје“ јер мутноћа јако омета тај процес, Вукоје каже да су нову дезинфекцију урадили у складу са упутствима из надлежних установа и уз надзор санитарних инспектора, тако да се надају да ће нова узоркована вода показати позитивне ефекте.

У Дому здравља Билећа, међутим, кажу да нема мјеста паници и да они још нису имали ниједног пацијента који се жалио на посљедице због пијења воде.

„Билећани су упозорени на ешерихију и прокувавају воду, што и ми препоручујемо“, каже др Славко Бољановић, в.д. директора Дома здравља Билећа.

Он каже да се свака бактерија, па и ешерихија, убија прокувавањем, те тврди да је конзумација овакве воде безбједна, а да ће више информација о овом проблему имати након стручног састанка данас ујутро, када би требало да се знају и резултати нових анализа.

Извор:НЕЗАВИСЕ

Подијели...

Један коментар

  1. Laž je da je voda neispravna u Bileći
    Da je voda neispravna onda bi se dogonila u cisternama ispravna voda za piće i dijelila po gradu.Ovom laži o neispravnosti je samo povećan promet privatnim prodavnicama.
    Da je voda zaražena ešerihijom (ja ružna imena-jedva ga napisah) već bi se oglasile nadležne službe iz Opštine, a to bi značilo da moraju da se iz kafića povuku na posao što bi opet značilo pad prometa u istim (ekonomski potpuno neopravdano!!!!)
    Da je voda neispravna ili nedaj Bože zaražena, to bi bilo prvi put u našoj Opštini i direktor vodovoda bi kao veoma moralan čovjek odmah podnio neopozivu ostavku, a načelnik bi svaki dan bio na radnom mjestu u OKRETALJCI.
    Pošto se ništa od pomenutog nije desilo burilo na rame pa na austrijske čatrnje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!