Друштво

16 дана активизма против насиља над женама


Данас се обиљежа Међународни дан борбе против насиља над женама којим почиње свјетска кампања “16 дана активизма против насиља над женама” као глобална, свјетска кампања коју обиљежава 1,700 организација у преко 100 држава свијета. Кампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, и завршава 10. децембра Међународним даном људских права.

25. новембар проглашен је Међународним даном борбе против насиља над женама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба (“Feminist Encuentro”), одржаном у Боготи 1981. године. На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама. 25. новембар је одабран као дан сјећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариjу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујило у Доминиканској републици 1960. 1999. године Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.Кампања “16 дана активнизма” обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права:

  1. новембар- Међународни дан борбе против насиља над женама
  2. децембар-Свјетски дан борбе против АИДС-а
  3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима
  4. децембар- Годишњица Монтреалског масакра
  5. децембар -Међународни дан људских права

Ова кампања има за циљ да доведе у фокус свог рада оквир људских права и користи га како би осигурала да државни и недржавни актери покажу одговорност за насиље над женама.Резултати Истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама БиХ (2013) показали су да је половина жена (47% жена) у БиХ током живота барем једном била изложена некој од врсте насиља, односно свака десета жена (11% жена) у години дана која је претходила истраживању. Налази указују да је психичко насиље најраспрострањеније са укупном стопом преваленције, те да иза њега слиједи физичко насиље. Сексуално насиље доживело је током одраслог живота 6% жена. Ови налази указују да је у Босни и Херцеговини присутна „толеранција на насилно рјешавање конфликата“ која повећава ризике од насиља над женама и да као друштво прихватамо културу насиља.У циљу превенције и сузбијања насиља над женама различитим активностима се обиљежава Међународна кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“. У том периоду појачане су медијске кампање против насиља над женама, одржавају се заједнички округли столови, дистрибуирају брошуре, леци и плакати, чија је заједничка порука “Заједно у борби против свих облика насиља над женама, укључујући насиље у породици“.

Агенција за равноправност полова Босне и Херцеговине, Министарства за људска права и избјеглице БиХ различитим активностима обиљежава и подржава Међународну кампању „16 дана активизма против родно заснованог насиља“. Ове године Агенција за равноправност полова БиХ проводи “Кампању бијеле врпце – Мушкарци у борби против мушког насиља над женама “, подижући свијест јавности о борби против насиља над женама. Ношењем бијеле врпце показујемо спремност за окончање насиља над женама и дјевојчицама.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!