Друштво

Нема више пушења на јавним мјестима


Влада РС утврдила је на данашњој сједници Нацрта закона о заштити здравља становништва од духанских и осталих производа за пушење, који доноси низ новина с циљем смањења пушења међу становништвом.

Осим самог закона, који ће бити упућен у редовну процедуру Народне скупштине РС, влада је утврдила и нацрт истоимене стратегије, која треба да допринесе квалитетнијем провођењу закона.

Како је то на конференцији за новинаре појаснио Ален Шеранић, руководилац Одсјека за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству здравља РС, Влада новим законом има за циљ “да обезбиједи непушење као здрави стил живота”.

“Закон је усмјерен да смањи доступност духана и духанских производа дјеци и младима. У изради закона и стратегије радило је шест министарстава”, рекао је Шерановић.

Оно што је посебно интересантно у новом закону јесте да су уведене и одређене новине, као што је регулирање количине витамина и едитива приликом израде електронских цигарета, као и забрана употребе ментола у изради цигарета.

Такођер, закон забрањује јавно пушење у свим затвореним јавним мјестима (у свим објектима гдје се људи окупљају), а предвиђене су и казне, и за правна,и за физичка лица.

Новина у овом закону су и комбинована упозорења, јер је њиме, осим постојећих писаних, регулирано увођење и сликовних упозорења.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!