Република Српска

Мишељић: Српска има ресурсе за производњу зелене енергије

Електрична енергија у Републици Српској најјефтинија је у региону и иако би одређени вид поскупљења био значајан за производна предузећа енергетског сектора и њихове раднике, став надлежних је да је тренутна цијена адекватна и да “Електропривреда РС” то може поднијети.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор “Хидроелектрана на Требишњици” (ХЕТ) Гордан Мишељић, наводећи да на рачунима грађана Српске није само обрачуната потрошена струја по одређеној цијени, већ и мрежарина и друге накнаде.

– Тај вид повећања цијене електричне енергије добро би дошао самој “Електропривреди РС”, али и њеним радницима. То питање требало би да рјешава Влада РС на начин да буде сензибилна како према грађанима и привреди тако и према цјелокупном нашем холдингу, који запошљава 9.000 радника. Толики број породица живи од плата које исплаћујемо – рекао је Мишељић.

ГЛАС: Прошлу годину обиљежила је озбиљна енергетска криза, каква је сада ситуација на глобалном нивоу?

МИШЕЉИЋ: Ствари су се поприлично устабилиле, али цијена електричне енергије на тржишту је и даље неколико пута већа у односу на прије двије године. Креће се између 70 и 100 евра по мегават-сату, а шта ће бити у наредном периоду тешко је предвидјети.

ГЛАС: БиХ се обавезала да ће слиједити европски план декарбонизације и постизања циља климатске неутралности до 2050. године. Може ли Република Српска испунити тај циљ?

МИШЕЉИЋ: “Електропривреда РС” је храбро ушла у тај вид инвестиционог циклуса који подразумијева изградњу неколико хидроелектрана, великих соларних електрана и вјетропаркова. Да ли ће се успјети, надам се да хоће, али би требало имати у виду да тај план захтијева велика финансијска средства. Ниједна електрана није изграђена од властитих средстава, а колико ћемо имати могућности за добијање кредита од страних инвеститора, видјећемо.

“Електропривреда РС” је на вријеме предузела кораке да тај процес транзиције буде безболан и за грађане и за предузеће у смислу недостатка електричне енергије.

ГЛАС: Има ли Српска довољно ресурса за производњу чисте, зелене енергије и може ли се енергетска зависност градити искључиво на обновљивим изворима? 

МИШЕЉИЋ: Немамо другу могућност. Ако будемо гасили термоелектране, односно нашу базну енергију, морамо је надокнадити на неки други начин, а прелазак свакако не зависи од нас. Лани је такса за тону произведеног CO2 у енергетској заједници износила готово 100 евра па се долази у ситуацију да је рад термоелектрана готово неисплатив јер је електрична енергија из тог извора прескупа. С друге стране, када је 2022. године био поремећај на тржишту струје све угашене термоелектране у Њемачкој су биле поново упаљене јер просто нису имали одакле надокнадити струју. Српска има довољно ресурса за производњу зелене енергије.  

ГЛАС: Како ускладити захтјеве еколога и све веће потребе за струјом?

МИШЕЉИЋ: Златну средину је тешко наћи, увијек ће бити аргумената за и против. Важно је да се развијају нове технологије које имају све мањи утицај на животну средину. Када је у питању хидроенергија већ неколико година се развијају такозване “фисх фриендлџ” турбине које дозвољавају рибама пролаз кроз турбинско коло, да могу изаћи и проћи електрану. Хидроелектране тешко и да могу утицати на загађење околине, могу једино донекле промијенити микроклиматске услове и то у појасу око акумулације. 

Извоз

ГЛАС: Извоз струје ове године заузима прво мјесто на листи пласираних производа из Српске. Да ли у извозу требамо тражити шансу за развој и може ли ХЕТ произвести више електричне енергије за стране купце?

МИШЕЉИЋ: То ће понајвише зависити од хидрологије, односно од киша. Мада то питање није везано само за ХЕТ, већ цјелокупан холдинг односно матично предузеће. Изгубљен је арбитражни спор између “Електропривреде Словеније” и “Термоелектране Угљевик” па ће 30 одсто електричне енергије коју произведе термоелектрана морати да се испоручи, по одређеној цијени, Словенцима. Видјећемо како ће то утицати на укупан извоз струје.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!