Друштво

Од идуће године принудна наплата алиментацијa


Очевима и мајкама који након развода сами издржавају дјецу, алиментације би већ од наредне године могли да исплаћују из буџета и то измјеном Породичног закона и оснивањем Алиментационог фонда Српске.

Идеју Омбудсмана и Одбора једнаких могућности Народне скупштине, подржали су у Министарству и Центрима за социјални рад наредили да утврде колико ће новца бити потребно за покретање Фонда.

“Република Српска би преузела обавезу да својим механизмима, прије свега путем Пореске управе, принудном наплатом дође до тих средстава које би она исплаћивала у том првом тренутку, а онда би путем својих механизама како наплаћује порезе извршила поврат, односно враћање тих средстава”, објашњава Љубинко Митровић, омбудсман за људска права БиХ.

Тада ће надлежни од родитеља наплаћивати и алиментације и трошкове поступка. Иако је ријеч о парама од којих би родитељ мјесечно могао тек да купи храну дјетету, претпоставља се да око 70 одсто родитеља у Српској избјегава издржавање дјеце.

Самохраним родитељима је, кажу, догорјело до ноката. У Удружењу причају да се за оснивање Алиментационог фонда боре десетак година.

“Ако не плаћате алиментацију за дијете, пет, шест, десет година, то је сасвим у реду. Нека дијете, да извините, цркне од глади, а ви ћете бити хаџија и нећете да плаћате за њега. За своје дијете, зато што мислите да тај новац иде другом родитељу. Сваки родитељ који је остао уз своје дијете, бори се свим силама да том дјетету обезбиједи нешто основно”, рекла је Дијана Мијатовић, законски заступник Удружења самохраних родитеља.

Слична иницијатива постојала је још 2008. године, али је за оснивање Фонда недостајало око 700.000 марака. Сада би центри за социјални рад требало да припреме евиденцију о издржавању коју ће предати Министарству здравља и социјалне заштите.

Извор:АТВ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!