Привреда

Одобрен кредит за вјетропарк „Хргуд“


Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор Њемачке развојне банке (КФВ) БиХ Матијас Шмит-Розен потписали су данас у Сарајеву споразум о зајму у износу од 60 милиона евра за изградњу вјетропарка „Хргуд“ у Републици Српској и споразум о додјели гранта од 13,5 милиона евра за пројекат прикупљања и третман отпадних вода у Зеници.

Беванда је након потписивања рекао да је кредит за изградњу вјетропарка на подручју Требиња алоциран на Републику Српску, да ће пројектом руководити “Електропривреда Републике Српске”, а рок отплате је 15 година са грејс периодом од четири године и фиксном каматном стопом.

Он је нагласио да ће изградњом вјетропарка “Хргуд” Република Српска добити први објекат овог типа којим ће се производити енергија из обновљивих извора.

“Надам се да ће пројект бити реализован у наредне четири године, како је предвиђено планом и да ће заживјети овакви видови производње електричне енергије, јер за то у БиХ постоје ресурси”, рекао је Беванда.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!